Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Δυναμική διεκδίκηση του κτιρίου που στέγαζε το Ειρηνοδικείο στο Πέραμα

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
01Μαζικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς του Μυλοποτάμου στηρίζουν το αίτημα του τοπικού Δήμου για παραχώρηση της χρήσης των κτιρίων του πρώην Ειρηνοδικείου Περάματος από το Ελληνικό Δημόσιο,
προκειμένου να στεγαστεί η υπό οργάνωση Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυλοποτάμου.
Μετά από εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποίησε η Επιτροπή Νέας Γενιάς του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «ο Αυλοπόταμος» υπογράφηκε κείμενο από όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής που στηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας βιβλιοθήκης, επισημαίνοντας την χρησιμότητα αξιοποίησης ενός δημόσιου κτηρίου, το οποίο βρίσκεται σε εγκατάλειψη στο κέντρο του Περάματος.
Την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στηρίζει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης δια του Αντιπρύτανη κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη, ο οποίος επίσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς τους συναρμόδιους φορείς.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μεταξύ άλλων το κείμενο το οποίο έχουν υπογράψει οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς του Μυλοποτάμου αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι «Μια από τις πλέον οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τον τόπο μας ήταν το κλείσιμο της νεανικής βιβλιοθήκης. Λειτουργούσε επί δεκαετίες σε χώρο ενοικιαζόμενο από τον Δήμο, αλλά λόγω περικοπών, αναγκάστηκε να τερματίσει τη λειτουργία της.»
Συνεχίζει επισημαίνοντας, ότι «ο Δήμος μας αποτελείται από μεγάλα χωριά που ξεπερνούν τα χίλια άτομα, όπως είναι το Πέραμα, τα Λιβάδια και τα Ζωνιανά, αλλά και από μικρότερα διάσπαρτα χωριά, που όλα μαζί φτάνουν τον αριθμό των κατοίκων του στους 17.000. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας είναι ορεινή και ως εκ τούτου έχει ελάχιστες διεξόδους για τα παιδιά και τους νέους. Η νέα γενιά της περιοχής μας στερείται το βασικό προνόμιο που οφείλει μια Πολιτεία να παράσχει στους πολίτες του αύριο. Αυτή τη στιγμή η μόνη διέξοδος των νέων της περιοχής είναι το καφενείο, η καφετέρια, το πολύ ύποπτο ίντερνετ και η κακής ποιότητας τηλεόραση. Τίποτα από αυτά δεν βοηθάει ώστε να διαμορφωθεί ο υγιής πολίτης του αύριο, που θα βάλει τις βάσεις για την μελλοντική Κρήτη, και την μελλοντική Ελλάδα. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σ’ αυτό που πρόκειται να διαμορφωθεί σήμερα και που θα γίνει η πραγματικότητα του αύριο. Αν σήμερα δεν σπείρουμε, πώς περιμένουμε αύριο να θερίσουμε; Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας προσπαθεί να ανακάμψει όχι μόνο από την οικονομική αλλά και από την κοινωνική κρίση των προηγούμενων ετών. Η πρότασή μας σ’ αυτό και ταυτόχρονα η παράκληση και το αίτημά μας είναι να παραχωρηθεί ένα κτίριο στην πρωτεύουσα του Δήμου μας, με σκοπό να λειτουργήσει εκεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ένα Κέντρο Νέων. Συγκεκριμένα προτείνουμε τον κάτω όροφο του κτιρίου που παλαιότερα στέγαζε το Ειρηνοδικείο, το οποίο έχει περάσει στην κατοχή σας και για το οποίο ο Δήμος σάς έχει ήδη καταθέσει αίτημα παραχώρησής του. Ευελπιστούμε ότι μια βιβλιοθήκη συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο, με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση και με τους τοπικούς Συλλόγους, θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες γονέων και παιδιών, θα βοηθήσει στους προβληματισμούς τους μέσα από ομιλίες και διοργανώσεις εκδηλώσεων που θα φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Σας καλούμε λοιπόν να εκχωρήσετε στον Δήμο μας το παραπάνω -ή κάποιο αντίστοιχο-κτίριο, ή ακόμα και μέσω ενός μακροχρόνιου δωρεάν χρησιδανείου, με τη σκέψη ότι όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για τη μελλοντική Ελλάδα και την ποιότητα των ανθρώπων που πρόκειται να έχει.»
Η παραπάνω επιστολή προς την «Ελληνικά Ακίνητα ΑΕ», κοινοποιήθηκε επίσης  στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Δραγασάκη Ιωάννη, στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας: Παύλο Πολάκη, στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στον Αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη, στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στους Βουλευτές Ιωάννη Κεφαλογιάννη και Όλγα Κεφαλογιάννη και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στο μεταξύ, την προσπάθεια αυτή στηρίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς ο Αντιπρύτανης κ. Κωσταντίνος Σπανουδάκης, σε παρέμβαση του προς τους ίδιους φορείς επισημαίνει τα εξής:
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης πληροφορήθηκε τις ενέργειες που γίνονται από πολλούς φορείς της περιοχής για τη στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο από χρόνια κλειστό και αναξιοποίητο πρώην Ειρηνοδικείο στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Το Ίδρυμά μας έχει ήδη σταθεί αρωγός φέροντας σε πέρας την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Λυκείου Περάματος. Είναι τώρα απολύτως έτοιμο να συνδράμει στην οργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και τεχνογνωσία. Είναι επίσης έτοιμο, στη συνέχεια, να αναπτύξει συνέργειες και κοινές δράσεις με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Περάματος (ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.ά.) προς όφελος των μαθητών, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και όλων των κατοίκων της περιοχής. Η στέγαση της Δημοτική Βιβλιοθήκης αποτελεί χωρίς αμφιβολία ζητούμενο μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, που μέχρι σήμερα στερείται αδίκως μια τέτοια υπηρεσία. Για τούτο το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστηρίζει θερμά και χωρίς επιφύλαξη το αίτημα των φορέων της περιοχής να εξασφαλίσουν στέγαση για ένα τόσο ζωτικό οργανισμό, όπως θα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Περάματος.»


rethemnosnews.gr