Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

"Όχι" από τους Δημάρχους της Κρήτης σε "στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών"

μεταναστες
Σύμφωνοι να βοηθήσει και η Κρήτη στο εθνικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό, υπό την προϋπόθεση «εξορθολογισμού των κριτηρίων” είναι οι δήμαρχοι του νησιού που έλαβαν μέρος στην χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στο Ρέθυμνο.
Παράλληλα διατυπώθηκε η θέση της ΠΕΔ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη δημιουργία «στρατοπέδου συγκέντρωσης» μεταναστών
. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε ομόφωνα το «ναι» στην φιλοξενία προσφύγων με πρότυπο το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και όχι στη δημιουργία ανοιχτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας στο νησί.
Την απόφαση αυτή θα μεταφέρουν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αύριο Τετάρτη στην Αθήνα.
Αυτό που τονίστηκε, είναι ότι η Κρήτη προτίθεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τον πόλεμο ή και την κλιματική αλλαγή, όμως με όρους αξιοπρέπειας, σε κατοικίες σε διάφορα μέρη του νησιού, όπως ήδη συμβαίνει.
Ανοιχτή είναι η αγκαλιά της Κρήτης και για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, που αναμένεται να είναι 200 έως 400 στον αριθμό.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης επανέλαβε όσα είχαν ειπωθεί από τους κρητικούς δημάρχους και στην υφυπουργό Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, πως η Κρήτη δεν είναι αντίθετη στην φιλοξενία ανήλικων προσφύγων, κάτι που επιβεβαίωσαν όλα τα μέλη της περιφερειακής ένωσης δήμων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει από την πολιτεία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δήμοι το κόστος της φιλοξενίας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό θέμα, ο κ. Κουράκης επεσήμανε πως οι δήμαρχοι αλλά και η περιφέρεια δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο προηγούμενος πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Αναφορικά τέλος, με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, η ΠΕΔ Κρήτης ζητά να συνεχιστεί, αφού ήδη εκτελούνται 170 από τα 502 έργα συνολικά ανά το νησί και προς όφελος κυρίως των μικρών δήμων που σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσαν να εκπονήσουν έργα υψηλών προϋπολογισμών με τα πενιχρά τους έσοδα.











 Πηγή: ekriti.gr