Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Πλησιάζει στην Κρήτη η...«Σοφία» - Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες αρχές

Την Κρήτη αναμένεται να επηρεάσει τις επόμενες ώρες η ψυχρή μάζα που έχει προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.  

Σύμφωνα και με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, αναμένονται βροχές, από νωρίς το πρωί από τα δυτικά τμήματα του νησιού και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Xιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά με αυξημένη όμως την πιθανότητα να κατέλθουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. 
Το πρωί του Σαββάτου το μέσο ύψος χιονόπτωσης προσδιορίζεται κοντά στα 800 μέτρα ενώ στη συνέχεια κατέρχεται σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο.

 Ο πλέον σημαντικότερος παράγοντας που θα συμβάλει στην εμφάνιση του χιονιού καθώς και στην ένταση της χιονόπτωσης σε χαμηλά υψόμετρα του νησιού μας είναι η  υγρασία. 

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις απογευματινές  ώρες του Σαββάτου έως και τα ξημερώματα της Κυριακής  όπου εμφανίζεται, στα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, και η σημαντικότερη ένταση της χιονόπτωσης.
Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων καθώς και των εργασιών αποκατάστασης που πραγματοποιούνται  από εκτεταμένη κατολίσθηση και την εξασφάλιση των ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών στο οδικό δίκτυο, θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Συγκεκριμένα, από σήμερα (05.01.2019) και ώρα 07.00, έως την Δευτέρα (07.01.2019) και ώρα 07.00, από την χιλιομετρική θέση 5,6 (ανισόπεδος κόμβος Γαλατά) έως την χιλιομετρική θέση 12,3 (ανισόπεδος κόμβος Πλατανιά) της Νέας Εθνικής Οδού Χανίων – Κισσάμου (περιοχή Δημοτικού Διαμερίσματος Σταλού) θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται - διεξάγεται από τους ανισόπεδους κόμβους Γαλατά και Πλατανιά του Παλαιού Εθνικού Οδικού Δικτύου Χανίων - Κισσάμου. 
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.grη κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρεςθυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.
Το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες
Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. 
Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.      
Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:
  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια
Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.
και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη. Πηγή: cretalive