Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Πως η Τουρκία απειλεί και το κρητικό ελαιόλαδο

Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια η δυναμική είσοδος της Τουρκίας στην αγορά του ελαιολάδου,
με την ανησυχία μεταξύ των παραγόντων του Ηρακλείου που δραστηριοποιούνται στο χώρο να είναι έκδηλη!
Στο παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να οδηγηθεί κανείς, αν δει απλώς τα βήματα προόδου και τις επενδύσεις που γίνονται στην Τουρκία, στο χώρο του λαδιού, προκαλώντας εύλογα ανησυχία σε όσους ασχολούνται και «διαβάζουν» τα μηνύματα της αγοράς!
Αυτή τη στιγμή στην γείτονα χώρα υπάρχουν επενδύσεις και υποδομές, οι οποίες χαρακτηρίζονται υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου. Μοναδικό μειονέκτημα ακόμη για τους Τούρκους είναι πως δεν έχουν ακόμη την ικανότητα και την τεχνογνωσία να παράξουν ένα προϊόν ποιοτικό, το οποίο να μπορέσει να ανταγωνιστεί το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Ελλάδας και τα επίσης πολύ καλά προϊόντα της Ισπανίας , της Ιταλίας και εσχάτως της Τυνησίας.
«Η είσοδος της Τουρκίας στο χάρτη έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στο ekriti.gr ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου Μανόλης Φραγκάκης, ο οποίος μάλιστα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τουρκικές εγκαταστάσεις, έπειτα από πρόσκληση που του είχε γίνει.
Με βάση αυτά που είχε δει τότε ο κ. Φραγκάκης, αλλά και με την πληροφόρηση που υπάρχει η είσοδος της Τουρκίας και η διεκδίκηση ενός μεγάλου μέρους της αγοράς λαδιού τα επόμενα χρόνια, είναι αναπόφευκτη.
 

φραγκακης μανολης.jpg
(Ανήσυχος είναι ο πρόεδρος τουΔικτύου Κρ. ελαιολάδου Μανόλης Φραγκάκης, με την παρουσία της Τουρκίας)
Ο ίδιος σημειώνει πως πριν από 5-6 χρόνια είχε έρθει στην Κρήτη μια επιχειρηματική αποστολή από την Τουρκία, από τρία Επιμελητήρια.  Πήραν πληροφορίες για το ελαιόλαδο, τις οποίες όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, τις έχουν αξιοποιήσει. 
«Αν πάει κανείς σε περιοχές της Τουρκίας, όπως τα Άδανα και η Ταρσός θα δει πως οι Τούρκοι έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία, που όμοια τους δεν είχα δει στην Ελλάδα, τα οποία έκαναν απευθείας τυποποίηση. Αυτό που δεν μπορούσαν να πετύχουν είναι το ποιοτικό προϊόν.
Τότε που πήγα εγώ είχαν λάδι 2.5 οξέων, δηλαδή πολύ κακό ποιοτικά. Βέβαια αυτή η κατάσταση έχει βελτιωθεί», επισημαίνει και τονίζει πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις συνολικά από τους υπόλοιπους «παίχτες» της αγοράς και όχι μόνο την Ελλάδα, αν δε θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεως.  «Αν δεν προσέξει η Ε.Ε. συνολικά και αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση, εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα για όλους», δηλώνει.
Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή παράγουν κοντά τους 300.000 τόνους ελαιολάδου, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, φτάνοντας αυτή της Ελλάδας. Υστερούν ποιοτικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον την περαιτέρω αύξηση της, από τη στιγμή που οι Τούρκοι, έχουν πολύ λιγότερα έξοδα (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, εργατικά χέρια κτλ) σε σχέση με τη χώρα μας.
«Πιστεύω ότι σε μια δεκαετία θα έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο τόνους λαδιού», προβλέπει ο κ. Φραγκάκης.
Ισχυρή και η Αίγυπτος
Δυναμική παρουσία αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος, η οποία ακολουθεί μια παρόμοια πορεία με την Τουρκία. Έτσι σχηματίζεται ένα τόξο μαζί με την Τυνησία, που απειλεί τη χώρα μας, χωρίς εμείς οι ίδιοι να λαμβάνουμε μέτρα ουσίας για να προστατεύσουμε το λάδι.
«Αν πάει κανείς από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια, που είναι μια απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα βλέπει έναν απέραντο ελαιώνα», σχολιάζει ο κ. Φραγκάκης που και για την Αίγυπτο αναφέρει πως είναι μια χώρα πολύ ανταγωνιστική, αφού τα μεροκάματα και τα έξοδα είναι πολύ λιγότερο κοστοβόρα από αυτά της Ελλάδας.
Ανδρέας Κριτσωτάκης