Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ηράκλειο: Βρήκαν αρχαία στο κέντρο - Μπλόκο στα έργα ανάπλασης (Φωτογραφίες)

Τελικά οι υποψίες των αρχαιολόγων και οι φόβοι της δημοτικής αρχής Ηρακλείου, επιβεβαιώθηκαν. Ο εντοπισμός αρχαίων στον λεγόμενο
«σταυρό» της πόλης, τινάζουν τα έργα ανάπλασης στον αέρα, καθώς με εντολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σταματούν επ΄ αόριστον οι εργασίες, έως ότου εκτιμηθεί το μέγεθος και η αξία των ευρυμάτων!
Όλα ξεκίνησαν αργά χθες το απόγευμα, όταν οι εργάτες που δούλευαν στην αρχή της Λεωφόρου Καλοκαιρινού εντόπισαν τα πρώτα ευρήματα… Άμεσα ενημέρωσαν τον έργολάβο, ο οποίος φτάνοντας στο σημείο δεν πίστευε στα μάτια του! Μάλιστα, έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι εργασίες με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οι αρχαιολόγοι που έφτασαν λίγα λεπτά μετά στο σημείο, διαπιστώνοντας την σπουδαιότητα των ευρημάτων, έδωσαν εντολή να σταματήσουν άμεσα όλα τα έργα, ενώ παράλληλα άρχισαν την καταγραφή.
Ήδη, έχει ενημερωθεί τηλεφωνικά η υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των Αθηνών, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έρθει στο Ηράκλειο και να εκτιμήσει από κοντά τα ευρήματα.

αρχαια.jpg
Τι ήρθε στο φως;
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εντοπιστεί τμήματα του αραβοβυζαντινού τείχους, αλλά και τμήματα των μετέπειτα παρεμβάσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκαν δωμάτια, αποθηκευτικοί χώροι και άλλες υποδομές, μέσα στις οποίες υπάρχει πλήθος αντικειμένων τα οποία αφού ανακτηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, θα καταμετρηθούν, θα καταγραφούν και θα εκτιμηθούν. Παράλληλα, εντοπίστηκε πλήθος χρυσών νομισμάτων, αμφορείς, υπολείμματα σκευών, και άλλων υλικών της ίδιας περιόδου. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι, στο δυτικό τμήμα της Λεωφόρου Καλοκαιρινού, λειτουργούσε αγορά και άλλες υπηρεσίες καθώς διαπίστωσαν πως τα ευρήματα επεκτείνονται και κάτω από τα σημερινά καταστήματα της περιοχής.
Μάλιστα, αν και ακόμα βρισκόμαστε στις πρώτες ώρες της σπουδαίας αυτής ανακάλυψης, οι αρχαιολόγοι τονίζουν με έμφαση πως οι εργασίες ανασκαφής θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα και κάτω από τα υφιστάμενα οικοδομικά τετράγωνα, αν και όλοι αναγνωρίζουν την δυσκολία και την πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος!
"Δυστυχώς είναι μια εξέλιξη που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε τα προβλήματα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις επαφές για να αποζημιωθούν οι έμποροι και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν. Πρέπει πάνω  απ΄ όλα να βάλουμε το καλό της πόλης...", δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο ekriti.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

αρχαια.jpg
Αντιδρούν οι έμποροι
Στο άκουσμα αυτών των εκτιμήσεων, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες της περιοχής αντέδρασαν έντονα! Μάλιστα τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, όσο και οι αρχαιολόγοι έγιναν δέκτες των σφοδρών επικρίσεων των επαγγελματιών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών! Μάλιστα ως μια πρώτη αντίδραση, εξετάζουν την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, καθώς όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι μεγάλη και κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα τους οδηγήσει στο λουκέτο!
Αγωνία στη Λότζια!
Η είδηση προκάλεσε την κινητοποίηση σύσσωμης της δημοτικής αρχής! Μάλιστα, πολλοί παράγοντες δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, καθώς ήδη οι πιέσεις των εμπόρων για γρήγορη εκτέλεση των έργων ανάπλασης, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης, ήταν ασφυκτικές. 
anaskafi_0_0.jpg
Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αργά το βράδυ επιθεώρησε και ο ίδιος το σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη -πλέον- ημέρα, μιας και τα έργα παγώνουν για άγνωστο διάστημα. Μάλιστα, συνεργάτες του Δημάρχου πρότειναν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.  
Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα για ένα από τα πλέον κομβικά έργα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο ανατρέπονται, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή την στιγμή, πότε θα συνεχιστούν, καθώς όλοι ξέρουν πως αυτές οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Γιώργος Λαμπράκης