Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Οι Μινωΐτες είχαν εφεύρει ειδικό φίλτρο για να καθαρίζουν το νερό! (φωτο)

φιλτρο καλη.jpg
Μια σπουδαία ανακάλυψη, ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας μέσα από το Ράδιο Κρήτη, αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμηότι οι Μινωΐτες ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο γεωλόγος Γιάννης Ανδρεάδης, το συγκεκριμένο φίλτρο είχε ανακαλυφθεί το 1984, κοντά στην Τύλισσο, στην τοποθεσία «Άγιος Μάμας».
Εκείνη την περίοδο, ήταν σε εξέλιξη μια σειρά από γεωλογικές εργασίες στα πλαίσια μιας μελέτης για το νερό στην περιοχή, όταν ένα χωματουργικό μηχάνημα, έφερε στην επιφάνεια μια ιδιότυπη κατασκευή, μετά από την εκσκαφή.  « Σαν να ήταν δύο γλάστρες μαζί και από την πάνω μεριά μια σωλήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης. Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, μέσα στους οποίους και ο κ. Γιάννης Ανδρεάδης, επρόκειτο για ένα φίλτρο καθαρισμού του νερού.

φιλτρο γ.jpg
«Στο εσωτερικό του, το γομωτικό υλικό περιελάμβανε δέκα πόντους ξυλάνθρακα και μέσα είχε χαλαζιακή άμμο, διαβαθμισμένη, ως προς το μέγεθος της», σημείωσε ο ίδιος.
Η εξέταση του, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα φίλτρο, που χρονολογήθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. με βάση τον πυλό που είχε χρησιμοποιηθεί, αλλά και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς. 

φιλτρο δ.jpg
Ήταν ένα ακόμη σύστημα δηλαδή, το οποίο είχαν εφεύρει και χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες, με στόχο να τροφοδοτούν με καθαρό νερό κάποιον μινωικό οικισμό. 
Με βάση τον τρόπο κατασκευής του, το φίλτρο αυτό, λειτουργούσε σαν ένα μηχάνημα βιολογικού καθαρισμού του νερού, μέσα από το οποίο κατακρατούνταν όλες οι βλαβερές ουσίες.

φιλτρο.jpg
Το δυστύχημα είναι πως το φίλτρο αυτό δε γνωρίζει κανείς που βρίσκεται σήμερα και η ύπαρξη του επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες όλων όσων το είδαν από κοντά και το εξέτασαν, αλλά και από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.
Για την ανακάλυψη αυτή θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Δήμο Μαλεβιζίου, την ώρα που η εν λόγω Δημοτική Αρχή κάνει προσπάθειες, μήπως και ανακαλυφθεί το που βρίσκεται το μινωικό φίλτρο…
(Σημ: Οι φωτογραφίες είναι από τη μελέτη του κ. Ανδρεάδη)
Ανδρέας Κριτσωτάκης