Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κρήτη: Άδεια φράγματα, βροχές με το σταγονόμετρο και ανησυχία

fragma_1.png
Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της  Κρήτης και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει  η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προκαλούν
προβληματισμό και ανησυχία καθώς σε κάποιες περιοχές η μείωση των βροχοπτώσεων από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου φθάνει ακόμα και το 50% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των τελευταίων έξι ετών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίνο Κριτσωτάκη, στη Βόρεια Πεδινή Κρήτη τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρατηρείται  μείωση από 10% έως 30% σε σχέση πάντα με τους αντίστοιχους μήνες των τελευταίων έξι ετών.
Εξαίρεση αποτελεί μια περιοχή δυτικά των Χανίων όπου είχαν σημειωθεί πλημμυρικά  φαινόμενα πριν από λίγους μήνες αλλά και η Σητεία όπου είχαμε υψηλότερα ποσοστά βροχοπτώσεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία κυρίως για την κεντρική Κρήτη στην οποία περιλαμβάνονται και  όλοι οι ορεινοί όγκοι του νησιού καθώς παρατηρείται πολύ μεγάλη  μείωση των βροχοπτώσεων η οποία αγγίζει το 50%.Σε ότι αφορά τη Νότια Κρήτη η μείωση είναι από 15% έως 40% .
Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη παρόμοια είναι η κατάσταση που παρατηρείται και από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα στην Κρήτη. Στην περιοχή της Μεσαράς όπως επισημαίνει ο κ. Κριτσωτάκης και φέτος σημειώνονται λιγότερες βροχοπτώσεις ,περίπου κατά 10% ενώ στις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Μεταξοχώρι αλλά και της Πεδιάδας η μείωση των βροχοπτώσεων  αγγίζει  ακόμα και το 50% 

Σε ότι αφορά το πεδινό τμήμα της Π.Ε Ηρακλείου δηλαδή από Γάζι μέχρι και Χερσόνησο οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες κατά περίπου 30% .
Την ίδια ώρα , σχεδόν άδεια είναι και τα φράγματα . Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το φράγμα Μπραμιανών διαθέτει ελάχιστο νερό, το φράγμα Φανερωμένης είναι σχεδόν άδειο ενώ στο Φράγμα Αποσελέμη οι ποσότητες νερού που υπάρχουν είναι πολύ μικρές. Μοναδική εξαίρεση το φράγμα των Ποταμών που είναι πάντα γεμάτο . Όπως είναι γνωστό δεν έχουν κατασκευαστεί τα δίκτυα ώστε να αρδεύεται η περιοχή. 
Το ερώτημα που συνεχώς τίθεται από αγρότες, παραγωγούς και όχι μόνο είναι αν θα βρέξει αύριο,  αν θα βρέξει μεθαύριο ή δεν θα βρέξει καθόλου; Η αγωνία είναι έκδηλη και όλοι προσδοκούν να αλλάξει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό καθώς εάν και  το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχές θα υπάρξει σοβαρό και έντονο πρόβλημα.
Ελένη Στάθογλου