Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης επισημαίνει ότι οι επιτπώσεις από τις αποφάσεις της Ryanair θα είναι σημαντικές στα Χανιά και προτείνει ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης
Την ανάγκη τα Χανιά και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να διαμορφώσουν μια πολιτική ανάδειξης του προορισμού που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αντιμετώπιση καταστάσεων όπως αυτήν με τον περιορισμό των δρομολογίων της Ryanair επισημάνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:«Οι τελευταίες κινήσεις της Ryanair και οι φημολογούμενες εσωτερικές διενέξεις στην εταιρία αναμφισβήτητα δημιουργούν έντονο προβληματισμό στον κλάδο του τουρισμού στα Χανιά. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στη ροή εισερχόμενου τουρισμού αλλά και στο κόστος μεταφορών είναι δεδομένες.
Η εξέλιξη αυτή ωστόσο αποτελεί μια λαμπρή αφορμή για να δουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό στα Χανιά πραγματικότητες και προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και ποιες είναι αυτές:
1ον : Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και θα πρέπει όλοι να το θωρακίσουμε με διασφάλιση της πολλαπλότητας των προσβάσεων, την αποφυγή μονοπωλιακών πρακτικών και μονοσήμαντων εξαρτήσεων.
2ον : Η αναβάθμιση του αεροδρομίου μέσω της παραχώρησης λειτουργίας στη Fraport δημιουργεί ευκαιρίες για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιριών που ενδιαφέρονται για τον προορισμό μας που είναι από τους πλέον ανερχόμενους.
3ον: Οι κινήσεις της Ryanair που πλήττουν κύρια τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κι άλλες πόλεις διεθνώς εντάσσονται σύμφωνα με δημόσιες ανακοινώσεις στην απόφασή της να μειώσει στο 3% αντί για 9% την ανάπτυξή της για το 2018.
4ον: Ο κλυδωνισμός που περνάει αυτήν την ώρα η τοπική οικονομία αναδεικνύει την ανάγκη να επενδύσουμε στην ανάδειξη του προορισμού με (brand destination) καθιστώντας τη ζήτηση για τα Χανιά στη διεθνή αγορά όσο γίνεται πιο ανελαστική και λιγότερο εξαρτώμενη από συγκυριακά φαινόμενα.
5ον: Η ενίσχυση των υποδομών στο λιμάνι της Σούδας, που αποτελεί επίσης κύρια πύλη του νησιού μπορεί να δώσει στήριξη στην τοπική ανάπτυξη μέσω του θαλάσσιου τουρισμού, της κρουαζιέρας, του γιώτιγκ, αλλά και της ακτοπλοΐας.
Όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε την μάχη για την ποιότητα και την διασφάλιση μια βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο αξιοποιώντας και βελτιώνοντας υποδομές και επενδύοντας στην αναβάθμιση υπηρεσιών.»