Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Στην επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων ο Προκόπης Παυλόπουλος (βίντεο/φωτο)

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε "και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες", κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι». Τούτο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
, από το ιστορικό και μαρτυρικό χωριό των Ανωγείων, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος από τις Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις το 1944, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης..
«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε : «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
παυλόπουλος ανώγεια
 
O κ. Παυλόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο δήμος για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα βρεθεί και στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του δήμου Ανωγείων ώστε να ενημερωθεί για τα εκθέματα. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να δει αντίγραφα ευρημάτων του Ιδαίου 'Αντρου και ομοιώματα αντικειμένων που έγιναν από κεραμουργούς και πιθαράδες από το χωριό Μαργαρίτες Ρεθύμνης.
Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια στην επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αρμί όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 9.30 μ.μ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” όπου θα παρουσιαστούν οι “Μύθοι των Ανωγείων”. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μέσα από τους μύθους και με ακριβούς συμπαραστάτες θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει την ψυχή αυτού του λαού που πιο ψηλά από όλα βάζει τον Πολιτισμό, την υπερηφάνεια, την ελευθερία. Μαζί του μουσικοί  χορευτές και τραγουδιστές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
anogeia2.jpg
Μια πορεία στην ιστορία των Ανωγείων μέσα από τους Μύθους της “Νεράιδας” του θεριού της Ζώμινθος, του Υάκινθου, της Βοσκοπούλας, του Αί Γιώργη.
Συμμετέχουν οι:Ψαραντώνης-Γιαλάφτης-Βασίλης Δραμουντάνης-Γιώργης Βρέντζος-Δημήτρης Ξυλούρης-Γιώργης Ρούλιος-Στέφανος και Βασίλης Χαιρέτης-Μαρίνα Δακανάλη-Αλίκη Ζωγράφου.
Αφήγηση: Νίκος Βρέντζος (Μπουργονίκος)
Στο χορό το “μυθικό” συγκρότημα Μαυρόκωστα-Σταυρακάκη και η σχολή χορού Φένιας Χαιρέτη και Παύλου Πωλιουδάκη.