Με έναν πανέμορφο και ξεχωριστό τρόπο υποδέχονται τους επισκέπτες, οι κάτοικοι στις Σίσες Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο αλλά και όσους περιμένουν στις στάσεις για να φύγουν από το χωριό.
Ο λόγος για τα έργα ζωγραφικής που έχει κάνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σισών στο υδραγωγείο της περιοχής και στις δύο στάσεις του ΚΤΕΛ, δεξιά και αριστερά στην εθνική οδό.
«Προχωρήσαμε σε αυτό το καλαίσθητο βήμα προκειμένου να αποφύγουμε τις αφισοκολλήσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν κατακλύσει διάφορα σημεία» αναφέρει η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σισών Ιωσηφίνα Σαριδάκη στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr
«H ιδέα γεννήθηκε από τα μικρά παιδιά του χωριού, την πρότειναν το 2013 και εμείς την υιοθετήσαμε και την κάναμε πράξη. Πήραμε τα χρώματα και με την βοήθεια του δεξιοτέχνη μας Γιώργου Ρασούλη δώσαμε διαφορετικό χρώμα στην περιοχή» η κα Σαριδάκη επισημαίνει.
Όσο για την θεματολογία η ίδια αναφέρει τους παιδικούς ήρωες των παιδιών, τουίτι και σιλβέστερ, τον Μπαγκς Μπάνι αλλά και όσα έχουν σχέση με το χωριό τους όπως μαντινάδες, τον Άγιο Γεώργιο και τον πορτοκαλεώνα.
Μας πήρε 15 μέρες για να ολοκληρώσουμε το έργο, τονίζει ενώ κλείνοντας αναφέρεται και στο αεροπλάνο που βρίσκεται επίσης στην είσοδο του χωριού.
"Μας το έκανε δωρεά πέρυσι η αποκριάτικη ομάδα των Αλαλανάρηδων" αναφέρει. Είναι το άρμα τους και μαζί με τις υπόλοιπες τοιχογραφίες ομορφαίνει και αυτό το χωριό Σίσες Μυλοποτάμου.
Λίγα λόγια για το χωριό Σίσες
Το χωριό Σίσες ανήκει στο νομό Ρεθύμνου, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων από την ομώνυμη πόλη.
Το όνομα του χωριού, Σίσες, διαφέρει μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ενώ έχει βρεθεί επιγραφή που αποδεικνύει ότι στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο οικισμός υπήρχε παραθαλάσσια πόλη, που το όνομά της ήταν Σίσα ή Σίσαι. Τo προελληνικό προσωνύμιο αυτό κρατά τις ρίζες του από το γειτονικό χωριό Σίσαρχα, ενώ κι οι ντόπιοι έχουν διαμορφώσει τη δική τους εκδοχή για την ετυμολογία του χωριού τους, σύμφωνα με την οποία ο οικισμός σχετίζεται με τις σεισμικές δονήσεις που υφίσταται η περιοχή, αλλά η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από το φυτό σίσαρος, ή αγκίσαρος, που φύεται εκεί και παράγει τον περίφημο και φαρμακευτικό αλάδανο όταν τραβήξεις το φύλλωμά του.
Οι κύριες αγροτικές ασχολίες του χωριού των Σισών είναι η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και τις τελευταίες δεκαετίες η καλλιέργεια πολύς καλής ποιότητας εσπεριδοειδών και παραγωγής ελαιόλαδου.
Στην περιοχή ευρύτερα των Σισών, και συγκεκριμένα στη θέση Άκρα Σούδας, έχει εντοπιστεί μεσομινωϊκή εγκατάσταση, και μέχρι σήμερα έχει ανασκαφεί μόνο ένα σύμπλεγμα της αρχιτεκτονικής της δομής, παρόλα αυτά, μαρτυρά την ύπαρξη εξειδικευμένης βιοτεχνικής εγκατάστασης εκεί.
Ρέπορταζ / Φωτογραφίες Μάρα Μπέκα
ekriti.grf