Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Στέλνουν τα σκουπίδια στα δάση της Κρήτης

δάσος κρήτη
Μια περίεργη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλάζει τα δεδομένα για τη χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις της Κρήτης 
προκαλώντας τουλάχιστον απορία για το χρόνο και τον τρόπο της συγκεκριμένης μεθόδευσης.

Η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις» και φέρει τις υπογραφές  τόσο του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη όσο και του αναπληρωτή υπουργού (και προερχόμενου από του Οικολόγους) Γιάννη Τσιρώνη.  Με την τροπολογία αλλάζει μια διάταξη του βασικού δασικό νόμου της χώρας (998/1979) και συγκεκριμένα η παράγραφος 3α του άρθρου 53 που ορίζει ότιμπορούν στο εξής να εγκαθίστανται Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, τόσο της Κρήτης όσο και της Εύβοιας.

Οι δύο περιοχές εξαιρούνταν μέχρι σήμερα από τον κανόνα των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών, προφανώς λόγω μεγέθους. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η δυνατότητα αυτή δίνεται για τα υπόλοιπα νησιά λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Για κάποιο λόγο πάντως το Υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει πως η Κρήτη και η Εύβοια ανήκουν στην ίδια κατηγορία π.χ. με ένα μικρό νησί των Κυκλάδων και πως υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης χώρων παρά το πολλαπλάσιο μέγεθός τους.

Επ' αυτού στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Ο λόγος της άρσης είναι ότι ανάλογοι περιορισμοί και προβλήματα χωροθέτησης υποδομών με τα υπόλοιπα νησιά συναντώνται και στις δύο μεγάλες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η ρύθμιση θα βοηθήσει στην οριστική παύση λειτουργίας ενεργών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στις περιοχές αυτές και στην αποτροπή δημιουργίας νέων, θα βοηθήσει δε στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, παρέχεται η δυνατότητα στην Εύβοια και στην Κρήτη, όπως σε όλα τα νησιά, να εγκαθίστανται Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μετά των απαιτούμενων συνοδών τους έργων, προκειμένου να καθίστανται λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση του σκοπού προορισμού τους στο πλαίσιο των αντίστοιχων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων».

Αντίθετα, για την ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει (και ορθώς) η αυστηρή απαγόρευση εγκατάστασης ΣΜΑ εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Μυρίζει Κακοδίκι...

Μια εξήγηση για τον χρόνο εισαγωγής της επίμαχης τροπολογίας δίνουν οι κάτοικοι του Κακοδικίου Χανίων οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαμάχη με τον τοπικό Δήμο Καντάνου Σελίνου για την χωροθέτηση ενός αντίστοιχου ΣΜΑ στην περιοχή τους. Η τροπολογία με τις υπογραφές των δύο υπουργών θεωρούν ότι φωτογραφίζει την δική τους υπόθεση καθώς ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα εναντίον του χώρου που έχει επιλεγεί είναι ότι αυτός βρίσκεται εντός δασικής έκτασης. Υποψίες για «ροκάνισμα» του χρόνου από την πλευρά του Δήμου είχε εκφράσει μιλώντας στην ΕΡΑ Χανίων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοδικίου Ευτύχης Αποστολάκης, όταν ο δήμαρχος τους ζήτησε πίστωση χρόνου για την επανεξέταση του θέματος. «Ίσως περιμένουν οριστικές εγκρίσεις από την Περιφέρεια ή από αλλού» έλεγε τότε, και οι εξελίξεις, με την τροπολογία Σκουρλέτη-Τσιρώνη φαίνεται να τον δικαιώνουν.
Διαψεύδει ο δήμαρχος

Πάντως σε δηλώσεις του (22/9) στην Εφημερίδα των Συντακτών ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Αντώνης Περράκης, τονίζει πως εκτός από το Κακοδίκι (από το οποίο κατάγεται και ο ίδιος) εξετάζονται και άλλες πρόσφορες λύσεις.

Σημειώνει πάντως επί της ουσίας πως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης δεν είναι επιβαρυντικοί για μια περιοχή. «Πρόκειται στην ουσία για δύο μεγάλα κοντέινερ. Στο ένα θα τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους και στο άλλο τα σύμμεικτα απορρίμματα. Τα κοντέινερ θα μεταφέρονται στα Χανιά σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι και κάθε δυο μέρες το χειμώνα, χωρίς να προκαλούν καμία ρύπανση στην περιοχή όπου θα είναι εγκατεστημένα. Οι υπερβολικές αντιδράσεις των κατοίκων του Κακοδικίου, προκαλούν σύγχυση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια εντελώς λάθος εικόνα» σημειώνει ο κ. Περράκης. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης, όπως λέει ο δήμαρχος, η αντιπαραβολή της λύσης που προτείνεται με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ, λίγο έξω από την Παλαιόχωρα, για τον οποίο έχουν επιβληθεί ήδη μεγάλα πρόστιμα στον Δήμο.

 ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
 











.ekriti.gr