Νέα δεδομένα για τα ενεργειακά αποθέματα νότια της Κρήτης έρχονται στο προσκήνιο μετα την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ!
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις απόψεις των επιστημόνων και ανοίγουν το δρόμο για τις έρευνες που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα στα νότια του νησιού.
Σύμφωνα με τους καθηγητές Η. Κονοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό, “η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ από την ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο εμπορική, αλλά και επιστημονική, με την έννοια ότι μας διδάσκει και νέα ανοίγματα, αφού τώρα βλέπουμε μετά τη γεώτρηση, που έγινε στα 4.131 μέτρα και βρήκε το φυσικό αέριο, έχουμε και πετρέλαιο στα 5.000 μέτρα. Αλλά με την ανακάλυψη αυτή έχουμε κι άλλες επεκτάσεις, διότι έγινε μέσα σε πλαίσιο καρστικών ασβεστόλιθων και όχι μόνο ψαμμιτών”.
Το κοίτασμα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλα αποθέματα, που δεν είχαν υπολογιστεί, γιατί ανήκαν σε άλλο μοντέλο. Τώρα με αυτήν την ανακάλυψη δημιουργούνται νέες προοπτικές κι όσον αφορά στην Ελλάδα δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την περιοχή νότιας της Κρήτης. Μάλιστα ακόμα και στο χάρτη που αναδεικνύεται το κοίτασμα Μίνωας, βλέπουμε ότι υπάρχει πιθανός καρστικός ασβεστόλιθος.
Οι διακεκριμένοι καθηγητές τονίζουν πως “όπου υπάρχουν λιμνοθάλασσες μπορούν να είναι άμεσα για τον εντοπισμό τέτοιου τύπου κοιτασμάτων και αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά ειδικά στη λεκάνη Λεβαντίνης και Νότια της Κρήτης η παρουσία τους είναι τεράστιας σημασίας για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Με άλλα λόγια, μ’ αυτόν τον τρόπο καθορίζονται περιοχές για κοιτάσματα στόχοι, στις οποίες πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα για την έρευνα φυσικού αερίου”.
Περιοχές τέτοιου τύπου υπάρχουν και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας. Και για την Ελλάδα η πιο σημαντική είναι αυτή που βρίσκεται Νότια της Κρήτης και μάλιστα εκεί που έχουμε τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ.