Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ηράκλειο: Επέστρεψε στα θρανία στα 89 του χρόνια!

fanoyrakis.jpgΟ κ. Μιχάλης Φανουράκης από την Επισκοπή Ηρακλείου αποδεικνύει στην πράξη τι σημαίνει Δια Βίου Μάθηση. Είναι 89 ετών και όμως παρακολουθεί τους κύκλους μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου από το 2012.

Τον συναντήσαμε σε μία από τις διαλέξεις που αυτό το διάστημα υλοποιούνται με θέμα «Διαχείριση Σχέσεων». «Είναι το παράδειγμα για όλους μας», δήλωσε μια «συμμαθήτριά του όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε. Ο κ. Φανουράκης ήταν αγρότης για όλη του τη ζωή. Πριν μερικά χρόνια, σε ηλικία 85 ετών, σταμάτησε να εργάζεται.  Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής διάλεξης, ο κ. Φανουράκης μοιράστηκε μαζί μας τους λόγους που συμμετείχε στον κύκλο μαθημάτων και έδωσε έμφαση στην αγάπη που έχει για τη ζωή.
Τι ήταν αυτό άραγε που τον ώθησε να παρακολουθήσει τον κύκλο μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου; «Στη ζωή μας πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Όταν σταματάς να εργάζεσαι πρέπει κάτι να κάνεις για να κρατάς ενεργό το πνεύμα σου», απάντησε ο κ. Φανουράκης.
Όταν τον ρωτήσαμε τι έχει «κερδίσει» από την παρακολούθηση των σεμιναρίων, έλαμψε το πρόσωπό του και με περηφάνια μας απάντησε: «Γνώση! Καθημερινά μαθαίνουμε νέα πράγματα. Η γνώση είναι ωκεανός και δεν στερεύει ποτέ, μπορείς πάντα να μαθαίνεις νέα πράγματα. Τα σεμινάρια αυτά με ενισχύουν πνευματικά αλλά και ψυχολογικά. Άλλωστε πλέον έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Τι να κάνω; Να κάθομαι στο καφενείο;».

fanoyrakis1.jpg
Ο κ. Μιχάλης στο κλείσιμο της ολιγόλεπτης συζήτησης μας, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα κυρίως στα νέα παιδιά. Ένα μήνυμα ελπίδας, αγάπης και πάθος για την δημιουργία. «Οι νέοι δεν πρέπει να τα παρατάνε. Ν’ αγωνίζονται με ότι και αν καταπιάνονται. Όπου βρεθεί το κακό στο δρόμο τους, να το ξεπατώνουν – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε – και στη θέση του να φυτέψουν το δέντρο του καλού, της γνώσης, της προόδου, της δικαιοσύνης, της αγάπης. Από αυτό το δέντρο θα πάρουν «πνευματικές βιταμίνες» που θα τις έχουν σε όλη τους τη ζωή.
Σε όλη τους τη ζωή… Σε μία φράση ο κ. Φανουράκης έδωσε ακριβώς το νόημα της Δια Βίου Μάθησης και τη σημασία αυτής στη ζωή όλων μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας.  Η Δια Βίου Μάθηση και η συμμετοχή των ατόμων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης αλλά και της άτυπης μάθησης, δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να βελτιώσουν τον επαγγελματικό τους ρόλο. Η Δια Βίου Μάθηση όμως δεν σταματάει εκεί. Οι μελέτες, οι έρευνες και τα επίσημα κείμενα εθνικών και υπερεθνικών φορέων αναφέρουν ότι η συμμετοχή στη Δια Βίου Μάθηση επίσης, βοηθάει το άτομο να αντεπεξέλθει σε όλους τους ρόλους του, προσωπικούς και κοινωνικούς.
Η ολοκλήρωση και η ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, η ελεύθερη έκφραση, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που έχει το άτομο από την συμμετοχή του σε δράσεις στα πλαίσια της  Δια Βίου Μάθησης.
Μαρία Γιαμπουλάκη
*Η Μαρία Γιαμπουλάκη είναι υπεύθυνη κατάρτισης στο ΚΔΒΜ «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» και μεταπτυχιακή φοιτήτρια με αντικείμενο «Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το άρθρο δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο ekriti.gr