«Πληρώστε το αρνί», είναι το μήνυμα των κτηνοτρόφων προς τους ζωέμπορους της Κρήτης για τις ημέρες του Πάσχα, κάνοντας λόγο φέτος για μειωμένη παραγωγή λόγω απωλειών από τις κακοκαιρίες
και τον καταρροϊκό πυρετό. Ωστόσο, ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς εκτιμά ότι οι μειώσεις κινούνται περίπου στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα και δε θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Το σίγουρο είναι πάντως ότι και οι δυο πλευρές διαπιστώνουν μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και ανησυχούν για τα χειρότερα.
Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος διευθυντικός παράγοντας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς δηλώνει πως προσωπικά πιστεύει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην αγορά για την τροφοδοσία σε ό,τι αφορά τις ποσότητες αλλά και την ποιότητα των αμνοεριφίων που υπάρχουν. Οι απώλειες που είχαμε λόγω της κακοκαιρίας, είναι σχεδόν κάθε χρόνο οι ίδιες. Πιθανόν φέτος να ήταν λίγο μεγαλύτερες, αλλά όχι σε επίπεδο που να επηρεάσουν την αγορά του Ηρακλείου».
Ωστόσο για τον καταρροϊκό πυρετό, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ανησυχία δικαιολογημένη, η οποία έχει να κάνει με το φόβο ότι με το που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες και θα έχουμε πάλι την παρουσία της σκνίπας, που είναι η υπεύθυνη για τη μετάδοση του καταρροϊκού, ίσως να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Και γι' αυτό γίνονται διάφορες συσκέψεις και σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανασυγκρότηση του προβλήματος».
Μάλιστα, ο κ. Σωμαράς αποκαλύπτει το ορατό πια ενδεχόμενο των εμβολιασμών. «Απλά προσπαθούμε να δούμε το σχήμα και τον τρόπο που θα γίνουν», λέει. «Συγκεκριμένα το κράτος πήρε μέτρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο της παθητικής ανοσίας. Που σημαίνει ότι βλέπουμε κατά πόσον υπήρχε ανοσία στα ζώα που δε νόσησαν πέρυσι. Κι ενώ στα βοοειδή τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά, στα αιγοπρόβατα η παθητική ανοσία ήταν χαμηλή. Αυτό λοιπόν είναι μια ένδειξη ότι, αν έχουμε έξαρση του ιού, θα έχουμε προβλήματα».
Ο κ. Σωμαράς επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι, «πέρα από τα μέτρα που είχαμε πει παλιότερα για την αντιμετώπιση των εντόμων, εξακολουθούν να ισχύουν, και ακόμα και αν γίνουν εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια προσπάθεια με πέρυσι σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των ζώων. Και αυτό που ζητάμε από τους παραγωγούς είναι να μη βάζουν ξένα ζώα στα κοπάδια τους, χωρίς αυτά να είναι ελεγμένα και να συνοδεύονται με τα πιστοποιητικά των κτηνιάτρων γιατί αυτό τους κατοχυρώνει».
Β. Σμπώκος: «Μην πουλάτε κάτω από 6,60 ευρώ»
Από την πλευρά του, ο αγροτοκτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος λέει: «Προχθές έβγαλε μια ανακοίνωση η Ένωση Κτηνοτρόφων, που λέει ότι "καλούμε τους παραγωγούς κάτω από 6,60 ευρώ να μην πουλήσουν τα αρνιά τους". Κι ενώ η Κρήτη είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας, εδώ ένας παραγωγός που θα συμφωνήσει με το ζωέμπορά του τα αρνιά, ο ζωέμπορας του λέει "όσο τα δίνουν όλοι θα τα δώσεις κι εσύ". Τιμή ουσιαστικά σε επίπεδο Κρήτης δεν υπάρχει».
Ο κ. Σμπώκος καλεί το κράτος να παρέμβει διασφαλίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων και μην επιτρέποντας να γίνουν οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις των ξένων αμνοεριφίων» κατά την περίοδο του Πάσχα.
Το ζήτημα ακριβώς που προκύπτει για την τιμή του φετινού πασχαλινού οβελία αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα σε συνέντευξη που παραχωρούν προς τα μέσα ενημέρωσης οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.
Ρεπορτάζ:
Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη