Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Μόνοι τους "οχυρώνονται" οι σωφρονιστικοί της Αλικαρνασσού

Στην εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει συστηματικά, όπως καταγγέλλεται,  το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Αλικαρνασσού
προσπαθούν να «οχυρωθούν»  με ιδία μέσα και πρωτοβουλίες σε ένα περιβάλλον άκρως «εχθρικό» για την σωματική τους ακεραιότητα.

Οι ελληνικές φυλακές «βράζουν» με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιχειρεί να «ωραιοποιήσει» εξ αποστάσεως τις τραγικές συνθήκες που ζουν χιλιάδες κρατούμενοι αλλά και σωφρονιστικοί καθημερινά.

Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και των φυλακών Αλικαρνασσού νιώθουν ότι οι εκπρόσωποι της επίσημης Πολιτείας «παίζουν με τις ζωές τους» και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να επιτρέψουν, όσο τουλάχιστον περνάει από το χέρι τους.

Παρά τα «τσεκουρωμένα» μισθολογικά τους, την πλήρη «απογύμνωση» σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παίρνουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης μέσα από σεμινάρια «ζωτικής σημασίας» για την δουλειά τους, από τα οποία προσδοκούν να αποκτήσουν γνώσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν σε μία δύσκολη κατάσταση. Ουσιαστικά προσπαθούν να υποκαταστήσουν την ανύπαρκτη Πολιτεία. Ήδη την περασμένη Τετάρτη, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν σε σεμινάριο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών με την πολύτιμη βοήθεια του έμπειρου διασώστη του ΕΚΑΒ, Νίκου Μυρωδιά. Ενώ σήμερα ακολούθησε ένα ακόμα σημαντικό σεμινάριο από τον γνωστό Ηρακλειώτη προπονητή, Τάσο Λουφαρδάκη, για τον τρόπο αντίδρασης και διαχείρισης καταστάσεων ομηρείας και λεκτικής αποκλιμάκωσης. Το σεμινάριο αφορούσε κυρίως μαθήματα αυτοάμυνας και τρόπους αποκλιμάκωσης μίας δύσκολης κατάστασης χωρίς την επέμβαση κατασταλτικών δυνάμεων αλλά στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Αλικαρνασσού, Νίκο Φιλιππάκη, πρόκειται για πρωτοβουλίες που είχαν μεγάλη ανταπόκριση από το προσωπικό της φυλακής, το οποίο πραγματικά αγωνιά. «Αυτή είναι η απάντηση μας στην εγκατάλειψη και στην αδιαφορία του υπουργείου. Δεν μας έχει μείνει τίποτα. Το μόνο που μπορούμε είναι να ακουμπήσουμε ο ένας συνάδελφος πάνω στον άλλον. Δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση. Στο τέλος θα βρεθούμε και υπόλογοι. Πήραμε αυτές τις πρωτοβουλίες τουλάχιστον για να έχουμε κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις. Αυτά είναι ζητήματα, για τα οποία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει η Πολιτεία υποχρεωτικά».


CRETALIVE.GR