Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μια ομάδα που "ζωγραφίζει" και έχει κάνει άνω κάτω την Κίσαμο στα Χανιά (φωτο)

"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα" είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια φράση που αποτελεί προτροπή και στάση ζωής.

Μια εθελοντική ομάδα από την Κίσσαμο πήρε αληθινά πινέλα και αποφάσισε να ξορκίσει την ασχήμια της καθημερινότητας και να φτιάξει έναν "κόσμο" ομορφότερο για όλους τους Κισσαμιώτες αλλά και τους επισκέπτες, πετυχαίνοντας όπως θα δούμε πολλά περισσότερα.

Την Κυριακή, νωρίς το μεσημέρι, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου, συναντήθηκαν στην είσοδο της αγοράς και μετέτρεψαν έναν γκρίζο τοίχο σε "επίγειο παράδεισο"

Ο τοίχος έγινε καμβάς, εκεί που πριν λίγο καιρό η ίδια ομάδα είχε τοποθετήσει χειροποίητα ψηφιδωτά.





Λίγο πιο πέρα, ένα στενάκι ξεχασμένο, χωρίς φωτισμό, φωτίστηκε και έγινε προσπελάσιμο ενώ πιο κάτω,  ένα στενάκι μετατράπηκε βήμα - βήμα, σε " σοκάκι της Τέχνης".

 





Ποιά είναι όμως αυτή η ομάδα που με τόση μαεστρία, βάζει τη δική της "πινελιά στην πόλη", μουτζουρώνοντας ταυτόχρονα μια νοοτροπία που θέλει τον πολίτη αδιάφορο και απαθή για αυτά που συμβαίνουν γύρω του;

Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και λειτουργεί κάτω "από την ομπρέλα" του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισσάμου.

"Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, να κάνουμε κάποια πράγματα για τον τόπο μας,  είτε είναι καθαριότητα, είτε καλλωπισμός ενώ ότι κάνουμε, το κάνουμε εθελοντικά..., Δεν περιμένουμε ούτε το κράτος ούτε κανέναν", σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας κ. Μαρία Κουφάκη.

Η ανταπόκριση των κατοίκων είναι πάρα πολύ θετική, συμπληρώνει η Μαρία με έμφαση: "Κάθε μέρα που περνάει έρχονται και άλλοι εθελοντές. Όσο κάνουμε πράγματα τόσο έρχεται ο κόσμος κοντά μας".




(καθαρισμός & επαναδιαμόρφωση μικρού βοτανικού κήπου)

Το... σύστημα της Ομάδας λειτουργεί κάπως έτσι:

Κάποιος εθελοντής έχει μια ιδέα η οποία στη συνέχεια συζητιέται μεταξύ των μελών της ομάδας, και αφού εγκριθεί, στη συνέχεια αρχίζει η υλοποίηση. Απλά πράγματα και ταυτόχρονα ουσιαστικά και ωφέλιμα για όλους.

Πώς όμως υλοποιούν τις ιδέες τους;

"Το βασικό δεν είναι τα χρήματα, συνήθως κάνουμε  πράγματα χωρίς χρήματα" εξηγει η Μαρία. "Ένας επιπλοποιός θα αναλάβει να φτιάξει κάτι, ένας σιδεράς επίσης, δηλαδή ενεργοποιούμε όλους τους πολίτες του Κισσάμου ενώ σημαντικό επίσης είναι ότι τα περισσότερα υλικά είναι ανακυκλώσιμα".

Στα επόμενα, άμεσα σχέδια της ομάδας είναι να φτιάξει έναν Χιονάνθρωπο τριών μέτρων στο κέντρο της πόλης, ενόψει των Χριστουγέννων.

Φυσικά με τις δράσεις τους, δημιουργούν αρκετά περισσότερα από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά:

Κατασκευάζουν νέα σημεία αναφοράς στην πόλη, διαμορφώνουν δημόσιους χώρους που προσελκύουν τους πολίτες, καλλιεργούν πολίτες που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες με στόχο το κοινό καλό, προβληματίζονται πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, καθαριότητας, αισθητικής.

Υπάρχουν βέβαια και δράσεις που δεν αποτυπώνονται οπτικά και υλικά στην πόλη όπως σεμινάρια σε σχολεία, μαθήματα για τη σημασία στην στήριξη της τοπικής οικονομίας κτλ.

Και όλα αυτά γίνονται από τα μέλη της Ομάδας που στην πλειοψηφία τους είναι επαγγελματίες, έχουν δικά τους μαγαζιά και εργάζονται καθημερινά αρκετές ώρες.

Όμως στον ελεύθερό τους χρόνο, επιστρέφουν στην "Πόλη τους" και όχι στον καναπέ για να διαμορφώσουν χώρους κοινούς για ντόπιους και επισκέπτες.

Και όλα αυτά γίνονται από τα μέλη της Ομάδας που στην πλειοψηφία τους είναι επαγγελματίες, έχουν δικά τους μαγαζιά και εργάζονται καθημερινά αρκετές ώρες.

Όμως στον ελεύθερό τους χρόνο, επιστρέφουν στην "Πόλη τους" και όχι στον καναπέ για να διαμορφώσουν χώρους κοινούς για ντόπιους και επισκέπτες.

Ένας περίπατος στην  Κίσσαμο, έστω και από μακριά, μέσα από φωτογραφίες από τη σελίδα της ομάδας στο Facebook, είναι αποκαλυπτικός


(αλλάζουν την είσοδο της πόλης, δράση που είναι σε εξέλιξη)


(ο μικρός βοτανικός κήπος)






(καθαρίζοντας και φωτίζοντας το στενό Ξηρουχάκη έγινε προσπελάσιμο)


(πέρυσι τα Χριστούγεννα ο δρόμος για την αγορά στολισμένος με κορδέλες)

(η ομάδα εν δράση στο "Στενάκι της Τέχνης")


(χειροποίητα ψηφιδωτά στην είσοδο της αγοράς)

Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr

Flashnews.gr