"Το Σαββατοκύριακο 18-19 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στην Αθήνα η Πανελλαδική συνάντηση του Let's Do It Greece. Οι Minoistas, ως ομάδα που υποστηρίζουμε την καμπάνια εδώ και τρία χρόνια, συμμετείχαμε σε αυτή τη γιορτή του εθελοντισμού, που μόνο χρήσιμες ιδέες και αξιόλογες εμπειρίες είχε να δώσει.
Διακόσιοι συνολικά συμμετέχοντες, από φορείς και εθελοντικές ομάδες ολόκληρης της χώρας έδωσαν το παρών, από την Κέρκυρα ως την Κρήτη. Από Κρήτη συμμετείχαν εθελοντές από Χανιά, το Ρέθυμνο και φυσικά το Ηράκλειο. Μαζί με εμάς από το Ηράκλειο συμμετείχαν: το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας και η νεοσύστατη εθελοντική ομάδα του Δήμου μας.
Το Let's Do It Greece είναι μία καμπάνια που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, το 2012, κινητοποιώντας 20.000 εθελοντές ανά την Ελλάδα, με σκοπό να καθαρίσουν μέσα σε μία ημέρα όσες περισσότερες περιοχές μπορούσαν. Το 2013 οι συμμετοχές έφτασαν τις 35.000 και το 2014, παρά την βροχόπτωση (στην υπόλοιπη Ελλάδα), τις 37.000. Όραμα της οργανωτικής επιτροπής είναι να εξαπλώσουν όσο μπορούν αυτό το κίνημα και να μεταδώσουν το μήνυμα "Εγώ δεν περιμένω την αλλαγή, την φέρνω".
Η συνάντηση του Σαββατοκύριακου περιελάμβανε θεωρία: συζητήσεις για τον εθελοντισμό, καλές πρακτικές και προβληματισμούς για την καλύτερη οργάνωση εθελοντικών δράσεων και τη δυνατότητα συνεργασίας με επίσημους φορείς. Αλλά είχε και πράξη: επισκέψεις-γνωριμίες με εθελοντικές ομάδες της Αττικής, ενημέρωση για την δράση τους, βιωματικές ασκήσεις και πολλές όμορφες εκπλήξεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Electra Palace. Σε μία εκδήλωση που κανείς δεν είχε το ρόλου του "επίσημου", καθίσαμε όλοι σε κυκλική διάταξη για να μπορέσουμε να γνωριστούμε καλύτερα. Η έναρξη έγινε απο την οργανωτική ομάδα εθελοντών του Let's Do It Greece με το μύνημα: ενάντια στη μιζέρια να ενώσουμε κάθε κρίκο της αλυσίδας για να καθαρίσουμε τον τόπο μας μέσα σε μια ημέρα, όχι για να δείξουμε απλά ότι μπορούμε, αλλά για να επισημάνουμε στους αρμόδιους φορείς και όλους τους πολίτες ότι υπάρχει έντονη η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος! Την οικογένεια του Let's Do It Greece, συμπλήρωσε η συμμετοχή εκπροσώπου του Let's Do It Εσθνονίας, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε το κίνημα αυτό.
Το λόγο έλαβαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων που συνεργάζονται με το Let's Do It Greece από τη στιγμή της σύλληψης του ως ιδέα. Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Βιομηχανικής & Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μίλησε για την ευκαιρία και την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός, ώστε να μπορέσει να περάσει στο στάδιο της εθελοντικής δράσης και να μην μένει μόνο στη θεωρία. Όραμα του είναι σε μερικά χρόνια να μην χρειάζεται το Let's Do It, γιατί το πρόβλημα της δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης θα έχει λυθεί.
Ακούσαμε πολλές χρήσιμες προτάσεις, όπως ο κύκλος ζωής του εθελοντή ο οποίος αναπτύσσεται στα εξής στάδια: θέλω - αναζητώ - ενημερώνομαι - δεσμεύομαι - αποδέχομαι τις διαδικασίες - εκπαιδεύομαι- συμμετέχω - χαίρομαι... αξιολογώ και συμμετέχω ξανά! Αλλά και τις τρεις αρχές που οφείλει να τηρεί κάθε εθελοντής: σοβαρότητα, συνέπεια και συνέχεια. Πολύ αναλυτική συζήτηση έγινε για το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων. Απόψεις όπως το zero waste society και η αξιοποίηση του 100% των απορριμμάτων κέντρισαν το ενδιαφέρον μας, μια και γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι στους 4-5 ουραγούς της Ευρωπαϊκής ένωσης στη διαχείριση απορριμμάτων!
Η μέρα έκλεισε με το "Καφενείο της δράσης", ένα διαδραστικό μοντέλο συζήτησης και ανάλυσης προβληματισμών, αλλά και την ανακοίνωση της ημερομηνίας για το Let's Do It Greece: 26 Απριλίου 2015. Στο καφενείο της δράσης υπάρχουν οι οικοδεσπότες θεμάτων και οι συμμετέχοντες που επιλέγουν ένα από τα θέματα των οικοδεσποτών, προκειμένου να βρουν απαντήσεις, λύσεις και προτάσεις. Οι ομάδες συζήτησης που δημιουργούνται αλλάζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε η συζήτηση να φτάνει συνεχώς ένα σκαλί παραπάνω.
Την Κυριακή ξεκινήσαμε την "ξενάγηση" νωρίς το πρωί. Με αφετηρία την στάση του
μετρό στο Ελληνικό επισκεφθήκαμε το πυροφυλάκειο Γλυφάδας και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Γλυφάδας. Όλοι οι εθελοντές, δουλεύουν σκληρά για 6 μήνες και για άλλους 6 κάνουν εντατικές εκπαιδεύσεις. Κατά την επίσκεψή μας μάθαμε ότι στον Υμηττό ο αστικός ιστός μπαίνει μέσα στο δασικό, με αποτέλεσμα αρκετές καταπατήσεις και καταστροφικές πυρκαγιές!
μετρό στο Ελληνικό επισκεφθήκαμε το πυροφυλάκειο Γλυφάδας και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Γλυφάδας. Όλοι οι εθελοντές, δουλεύουν σκληρά για 6 μήνες και για άλλους 6 κάνουν εντατικές εκπαιδεύσεις. Κατά την επίσκεψή μας μάθαμε ότι στον Υμηττό ο αστικός ιστός μπαίνει μέσα στο δασικό, με αποτέλεσμα αρκετές καταπατήσεις και καταστροφικές πυρκαγιές!
Επόμενος σταθμός το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του «Αρχέλων». Πρώτη φορά ακούσαμε ότι οι χελώνες στρεσάρονται με τον ήχο! Μάθαμε επίσης ότι στη Μεσόγειο συναντώνται 3 ήδη χελώνας, εκ των οποίων μόνο η καρέτα καρέτα γεννάει. Υπάρχουν περίπου 3000 φωλιές, και κάθε φωλιά μπορεί να δώσει έως και 80 χελωνάκια, τα οποία έχουν 1/1000 θνησιμότητα. Το κέντρο οργανώνεται κυρίως από εθελοντές, υπάρχουν μόνο 4-5 μόνιμα στελέχη. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών ωοτοκίας, προστατεύουν τις φωλιές και τοποθετούν "ταυτότητες" στις χελώνες. Συνολικά στα προγράμματα του Αρχέλων (15 Μάη - 15 Οκτωβρίου) συμμετέχουν 500 εθελοντές σε Ζάκυνθο, Κυπαρισσία, Κορώνη, Αμβρακικό, Ρέθυμνο, Χανιά και Μάταλα. Από αυτούς μόνο 50 είναι Έλληνες. Όλοι οι εθελοντές είναι "μάχημοι", καθώς πολλές φορές αντιμετωπίζονται από τους ντόπιους ως οικολόγοι που διαταράζουν την τουριστική ανάπτυξη. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Αρχέλων από το επίσημο site: http://www.archelon.gr
Σειρά είχε η ομάδα Youth in action στην Σαρωνίδα, που εφαρμόζουν κάτι πολύ πρωτότυπο: για κάθε ώρα συμβουλίου, κάνουν 10 λεπτά εθελοντισμού! Μάθαμε για τις παλιές αλυκές της Ανάβυσσου που τώρα είναι σκουπιδότοπος, αλλά και για το "Μνημείο Όρια". Ένα μνημείο για ένα ναυάγιο του 1944 που συνέβη έξω από το νησάκι Πάτροκλος στη Σαρωνίδα και κατά το οποίο πνίγηκαν 4000 κρατούμενοι Ιταλοί στρατιώτες.
Τερματικός σταθμός ήταν το κατασκηνωτικό κέντρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο Λαύριο. Εκεί μας περίμενε ένα βιωματικό παιχνίδι εμπιστοσύνης και όξυνσης των αισθήσεων μας, ένα μάθημα παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο, αλλά και μια μίνι δεντροφύτευση.
Ήταν δύο ημέρες που μας γέμισαν με νέες ιδέες για δράσεις, αλλά κυρίως με δύναμη να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες του Ηρακλείου. Στις 26 Απριλίου 2015, την ημέρα του Let's Do It Greece, υποσχόμαστε την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση και ενημέρωση από την πλευρά των Minoistas. Στο χέρι μας είναι να γίνουμε περισσότεροι, και να καταφέρουμε να μην χρειάζεται αυτή η καμπάνια!"