Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Και...Κρήτη είχε το μενού της συνάντησης Σαμαρά- Μέρκελ

Και...Κρήτη είχε το μενού της συνάντησης Σαμαρά- ΜέρκελΚαι...Κρήτη είχε το μενού της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Μέρκελ. Εκτός από τα...αγγουράκια το θέμα που συζητήθηκε ήταν το ενεργειακό και τα.
..οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που είχαν  την τιμητική τους στις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, τόσο στο ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και στο Βερολίνο στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με την Angela Merkel. 

Οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες υπογραμμίστηκε η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας εξαιτίας της ενέργειας, στηρίχθηκαν πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στον αγωγό TAP, που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειακών επενδύσεων ύψους 50 δισ. που ξεκινούν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ και καταλήγουν μέσω τριών συστημάτων αγωγών μήκους τριών χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι την Ευρώπη. Μέσω αυτών των επενδύσεων για πρώτη φορά στην περιοχή μας αναμένεται από το 2019 να υπάρξει τροφοδοσία με εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πλην του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. 

Τόσο ο αγωγός Tap όσο και οι συμπληρωματικές διασυνδέσεις του με τα δυτικά Βαλκάνια (Ionian Adriatic Pipeline) και τη Βουλγαρία (IGB) αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ενώ το παζλ συμπληρώνεται από τους σταθμούς LNG που δημιουργούνται από τα ελληνικά λιμάνια και θα έχουν ως στόχο να τροφοδοτούν με LNG όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τους βόρειους γείτονες. Ήδη προ ημερών εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση ενός τέτοιου νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ο δεύτερος άξονας των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, αφορούσε στα κοιτάσματα και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από τη χώρα μας για την αξιοποίηση του πιθανού πλούτου σε υδρογονάνθρακες όπως αναφέρει το capital. Οι αναφορές αυτές γίνονται λίγες ημέρες προτού δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη για το νέο γύρο παραχωρήσεων, για 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον ενδεικτικό των προοπτικών της ελληνικής αγοράς. Στις αρχές Οκτωβρίου μάλιστα, πραγματοποιείται στην Αθήνα βαλκανικό συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες και οι πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό μεγάλων εταιρειών να δίνει το παρόν, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει και να «σκανάρει» τόσο τον ελληνικό διαγωνισμό όσο και τις αντίστοιχες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού «οι έρευνες που έγιναν ήδη στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε εκείνες που τώρα γίνονται ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ειδικά για την Κρήτη έγινε ιδιαίτερος λόγος ενόψει και των μεγάλων επενδύσεων που ετοιμάζονται στο νησί. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα και αν επαληθευτούν η Ελλάδα πραγματικά θα γίνει ένας κόμβος ενεργειακός στην περιοχή» κατέληξε ο Αν. Σαμαράς.

O Τύπος
Στα επαινετικά λόγια της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εστιάζουν τα γερμανικά μέσα, σχολιάζοντας τη  συνάντηση των δύο ηγετών.
Η οικονομική εφημερίδα Finanzen γράφει: «Η καγκελάριος Μέρκελ χτύπησε επιδεικτικά στην πλάτη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις παρότι λειτουργεί υπό την πίεση της εσωτερικής πολιτικής. Στη συνάντησή τους η Μέρκελ μίλησε για πολύ θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας.
«Ο Σαμαράς, ο οποίος εξαιτίας των μέτρων σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του έχει επικριθεί αυστηρά, εμφανίστηκε μαχητικός και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πορευτεί χωρίς νέο πακέτο βοήθειας», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι «ο Σαμαράς ήρθε στο Βερολίνο σε μια αγωνιώδη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα. Την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα για να εξετάσουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες στόχους».
Η εφημερίδα Zeit τονίζει τις «θετικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία και στην πρόοδο που συντελείται στο πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ το Focus αναφέρει πως, αισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «οι πρώτοι καρποί της επιτυχίας είναι ορατοί για την Ελλάδα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ύφεσης».
«Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο αριθμός των ανέργων βρίσκεται σε πτώση και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι αναγκαίο. Τόσο σίγουρος εμφανίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο», σχολιάζει το Spiegel.
Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει νωρίτερα από το μνημόνιο
Η Ελλάδα αναμένεται να καταφέρει να βγει νωρίτερα του προβλεπομένου από το μνημόνιο δανεισμού της από την τρόικα, αλλά και να καλύψει, εκδίδοντας αξιόγραφα, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015, όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, και σημειώνει σε ανταπόκρισή του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Κατά το πρακτορείο, τα σχόλια αυτά σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Αθήνα ανακοινώνει δημοσίως ότι ελπίζει να μην αντλήσει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της το επόμενο έτος.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε το ΔΝΤ, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλές στην Ελλάδα, να αποχωρήσει από την επίβλεψη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
«Χρειάζεται να γίνουμε ξανά μια φυσιολογική χώρα, αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας» είπε ο κ. Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τονίζει χαρακτηριστικά το Reuters.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πρώτους καρπούς της επιτυχίας» των επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται.




cretalive.gr