Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μάχη της Κρήτης σε στρατιωτικά φιλμ εποχής όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Δύο κινηματογραφικά ντοκουμέντα απο την Μάχη της Κρήτης και μάλιστα απο δύο διαφορετικές πλευρές έχουν δοθεί στην δημοσιότητα μέσω των νέων τεχνολογιών και του You Tube.

Το ένα δημιουργήθηκε απο την ναζιστική Γερμανία λίγο μετά την κατάληψη της Κρήτης και το άλλο, την ίδια χρονική περίοδο απο την τότε μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, την OSS που ήταν πρόγονος της CIA.

Το πρώτο είναι ένα ιστορικό φιλμ με τίτλο Unternehmen Kreta German Invasion Of Crete (1941) το οποίο παρήγαγε η ναζιστική προπαγανδιστική μηχανή ώστε να “στρογγυλέψει” τις αιχμές της πύρρειας νίκης των Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης.

Το φιλμ αυτό έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται στο youtube μέσω του καναλιού της British Pathe.



Πέρα από τη γερμανική οπτική, πλέον στη διάθεση του κοινού υπάρχει ένα αμερικανικό διαβαθμισμένο φιλμ - αναφορά της εποχής που εξέταζε αυτό ακριβώς το ζήτημα:

Της κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Το φιλμ παρήγαγε ο τομέας Έρευνας και Ανάλυσης του Office of Strategic Services (OSS) των ΗΠΑ, πρόδρομος της CIA.

Το Film Report "Unternehmen Merkur" για την Επιχείρηση Ερμής έδινε έμφαση πάνω στον τρόπο υπερίσχυσης των Γερμανών δυνάμεων έναντι στις Συμμαχικές Δυνάμεις που βρίσκονταν στο νησί από τη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε από τους Γερμανούς ήταν η μοναδική στα χρονικά αεραποβατική επιχείρηση που υπερίσχυσε των χερσαίων δυνάμεων αλλά με ιδιαίτερα σημαντικές ανθρώπινες απώλειες.



Με πληροφορίες απο onalert.gr