ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Κ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗ- ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΣΤΟ 49ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 02-04-2014 έγινε το κάλεσμα στην κ. Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη
ποιήτρια-συγγραφέα-εικαστικό, από την δραστήρια εκπαιδευτικό κατηρτισμένη με μάστερ παιδικής λογοτεχνίας, διευθύντρια του 49ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Χρύσα Περβολαράκη για μια γιορτινή, λογοτεχνική και εικαστική συνάντηση, με τα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 02-04-2014 έγινε το κάλεσμα στην κ. Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη
ποιήτρια-συγγραφέα-εικαστικό, από την δραστήρια εκπαιδευτικό κατηρτισμένη με μάστερ παιδικής λογοτεχνίας, διευθύντρια του 49ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Χρύσα Περβολαράκη για μια γιορτινή, λογοτεχνική και εικαστική συνάντηση, με τα παιδιά της Ε και ΣΤ τάξης.
Μια ακόμα επίσκεψη της Ηρακλειώτισσας δημιουργού στα πλαίσια του προγράμματος που οργάνωσε ο δυναμικός Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» με πρόεδρο της τον κ. Γ. Μαρκάκη και την ομάδα βιβλίου, με υπεύθυνη την κ. Εμμανουέλλα Περυσινάκη και όλα τα μέλη που εργάζονται δυναμικά και ακούραστα, όχι μόνο στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που αφορά άμεσα την εκπαίδευση των παιδιών, την φιλαναγνωσία και τον πολιτισμό, αλλά και πλήθος από κοινωνικά θέματα που αφορούν την πόλη μας και όχι μόνο.
Είναι σημαντική η δράση που οργάνωσαν με πολύ αγάπη και μεράκι, σε συνεργασία και με τον Δήμο Ηρακλείου για ένα σύγχρονο θέμα με σοβαρό προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, «Η βία στο σχολείο».
Ουσιαστική είναι η συμμετοχή που θα έχουν οι Κρήτες συγγραφείς, όπως και το πρόγραμμα «Κρήτες συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία» που αγκάλιασε τους ντόπιους δημιουργούς και τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε προσωπική επαφή με τα παιδιά, αναγνώστες των βιβλίων τους.
Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά για έναν δημιουργό και τα ευχαριστώ θερμά για τους διοργανωτές και τα σχολεία για το κάλεσμα.
Είναι αυτονόητο ότι οι επισκέψεις των ντόπιων δημιουργών είναι πιο εύκολη λόγω της γεωγραφικής θέσης που έχει το νησί μας αλλά και πιο ταχτικές. Μια συνάντηση που δίνει πολύ χαρά στα παιδιά όπως διαπίστωσα αυτές τις ημέρες που με κάλεσαν αρκετά σχολεία του Ηρακλείου να τα επισκεφτώ, λόγω και του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.
Όταν ο λόγος και η τέχνη συναντά τον παιδικό ενθουσιασμό και την φαντασία, τότε τα πράγματα γίνονται απλά, αληθινά, πρωτότυπα και δημιουργικά! Το άγνωστο γίνεται γνωστό, το διαφορετικό αποδεκτό και το καινούργιο, γνώριμο, φιλικό και ευπρόσδεκτο!
Οι ερωτήσεις και οι απορίες έρχονται βροχή από τα παιδιά. Γιατί γράφετε: Πότε ξεκινήσατε να γράφετε: Πως εμπνέεστε: Γιατί γράφετε για παιδιά: κλπ. Ένα πολύχρωμο χρωματιστό πάζλ από μικρά διαφορετικά κομμάτια, που συμπληρώνουν μια μεγάλη όμορφη και δημιουργική εικόνα. Όπως τα βιβλία της δημιουργού που είχαν τα παιδιά στην διάθεση τους να ανιχνεύσουν, να γνωρίσουν και να αποκαλύψουν. «Χάρισα» μικρό ποιητικό έπος στον Κρητικό ιδιωματικό λόγο, «Ο τετράγωνος γίγαντας» εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά, «Ηλιοχρώματα» (Μικρά ποιητικά παραμύθια) ποιητικό και εικαστικό λεύκωμα, «Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου» (Αναφορά στον Ν. Καζαντζάκη) λογοτεχνικό και εικαστικό λεύκωμα, «Ο θησαυρός του λαβυρίνθου και οι εφτά σφραγίδες» εικονογραφημένο μυθιστόρημα για παιδιά, με αναφορά στον Μινωικό πολιτισμό.
Όταν η γραφή γίνεται αφήγηση, λόγος ήχος και αρχίζει να αποκαλύπτει τα κρυμμένα μυστικά, τότε τα παιδιά θέλουν να έχουν την δική τους προσωπική γνωριμία επαφή, να ακουμπήσουν πρώτα ψηλαφιστά το βιβλίο και μετά να αρχίσουν να ξεφυλλίζουν τις σελίδες του.
Οι εικόνες είναι το πρώτο κάλεσμα για την παιδική βιαστική και ανήσυχη ματιά. Μετά οι λέξεις, ένα σκόρπιο τσιμπολόγημα που όμως κάτι έχει να πει, κάτι να προκαλέσει, για μια διαδρομή που είναι άγνωστη, αλλά όμως που κάτι κρύβει, κάτι που είναι άγνωστο ακόμα, αλλά προκαλεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο που ίσως είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζω, ίσως να μου ταιριάζει, να μοιάζει με το δικό μου τον κόσμο, ή να είναι ένας καινούργιος κόσμος, ίδιος με αυτόν που θα ήθελε να πλάσσει και η δική μου η φαντασία.
Όταν το λόγο στην συνάντηση πάρει η ζωγραφική, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα, έχουν πάρει πια όλα το δρόμο τους, σκόρπιες λέξεις, συναισθήματα, έμπνευση.
Η φαντασία δανείζεται την πρώτη μαγιά από την έμπνευση, ακολουθούν τα σχήματα, τα χρώματα οι εικόνες και το αποτέλεσμα είναι το νέο δημιούργημα, που το προκάλεσε το παλιό, έχει στοιχεία από την πρώτη τους επαφή, αλλά είναι διαφορετικό, είναι το νέο έργο τέχνης που έχει την δική του, μοναδική, προσωπική σφραγίδα. Μια όμορφη συνάντηση που το αποτέλεσμα και το κέρδος, θα το κρατά στην μνήμη του ο πιο μεγάλος και ακούραστος αποδέκτης χρόνος να το προσφέρει δώρο στην δημιουργική, λογοτεχνική και εικαστική εξέλιξη του μέλλοντος.