Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Το πιο σύντομο λιομάζωμα θα κάνει φέτος η Κρήτη, λόγω της κάθετης πτώσης που παρουσιάζει η παραγωγικότητα των δέντρων. Χαρακτηριστικό της μείωσης είναι ότι πάνω από τα μισά ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου
θα λειτουργήσουν μόνο για 10 – 15 ημέρες, προκειμένου να καλύψουν τους πελάτες τους και τα πάγια έξοδα τους. Μέχρι πριν λίγες ημέρες μάλιστα πάρα πολλοί ελαιουργοί δεν είχαν σκοπό να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Στη συνέχεια όμως πήραν μολύβι και χαρτί, υπολόγισαν τα πάγια έξοδα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν γλιτώνουν και αποφάσισαν να ανοίξουν έστω για να αλέσουν 200 – 300 τόνους ελιές. Τα ίδια ελαιουργεία τα προηγούμενα χρόνια άλεθαν περίπου 1500 τόνους, όπως λέει ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης.
Τιμές, αποδόσεις, οξύτητες
Οι τιμές δεν έχουν ακόμα «κατασταλάξει». Πολλοί μιλάνε για επίπεδα γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό. Άλλοι ωστόσο τονίζουν ότι το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,8 θα πουληθεί σε πολύ καλύτερες τιμές, επειδή οι ντόπιοι τυποποιητές το έχουν ανάγκη. Η αγορά πάντως «βουϊζει» ότι θα γίνουν εισαγωγές λαδιού για να γεμίσουν οι φιάλες, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πελοπόννησο το ισπανικό ελαιόλαδο φθάνει σε τιμές χονδρικής της τάξεως των 2,30 ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται έλεγχος στην αγορά, για να μη δυσφημιστεί το κρητικό ελαιόλαδο από κάποιους επιτήδειους που θα εμπορευτούν υποβαθμισμένα λάδια για ανάμειξη με κρητικό παρθένο. «Χρειάζεται να αποθηκεύεται σε ξεχωριστές δεξαμενές το ελαιόλαδο με χαμηλές οξύτητες μέχρι 0,8. Θα είναι φέτος λίγο και πιθανόν να πιάσει πολύ καλές τιμές» σχολιάζει ο κ. Αφθονίδης.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις αποδόσεις του καρπού σε λάδι. Σε περιοχές όπου υπάρχει φέτος κάποια παραγωγή και έγινε δακοκτονία, οι αποδόσεις φαίνονται ικανοποιητικές για παράδειγμα 1 προς 4 ή 5. Αλλού όμως, κυρίως εκεί που δεν υπάρχει παραγωγή και δεν έγινε δακοκτονία, οι αποδόσεις είναι απογοητευτικές δηλαδή περίπου 1 προς 7. Ανάλογη είναι η μέχρι στιγμής εικόνα και με τις οξύτητες. Υπάρχουν περιοχές που παράγουν κάποιες ποσότητες οι οποίες έχουν τη συνήθη οξύτητα, μέχρι 0,3 ή και 0,5. Αλλού όμως τα λάδια είναι «βαριά». Αυτό που συζητιέται στους κύκλους των παραγωγών και των ελαιουργών είναι ότι οι ελιές που προέρχονται από περιοχές όπου δεν έγινε φέτος δακοκτονία έχουν χτυπηθεί από το δάκο. Κι όλοι λένε, ότι ο δάκος πήγε, όπως ήταν επόμενο, εκεί που έβρισκε τροφή, δηλαδή στα λιόφυτα που είχαν παραγωγή, αλλά βρίσκονται σε περιοχές με εξαιρετικά χαμηλή καρπόδεση.
Χαμηλότερη
παραγωγή από
την προβλεπόμενη
Με έκπληξη οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιουργοί διαπιστώνουν ότι η τελική παραγωγή ελαιόλαδου, μάλλον θα είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη. Για παράδειγμα, υπάρχουν παραγωγοί που κάθε χρόνο παρήγαγαν 5 – 6 τόνους λάδι, φέτος υπολόγιζαν να παράγουν περίπου 1,5 τόνο αλλά δεν θα φθάσουν τελικά έστω τον 1 τόνο. Αν η μειωμένη παραγωγή συνοδευθεί από χαμηλές τιμές, τότε θα υπάρξει αποστροφή των παραγωγών για το ελαιόλαδο. «Δυστυχώς παρατηρώ ήδη αποστροφή των παραγωγών για το προϊόν» επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του συνδέσμου Ελαιουργών Λεωνίδας Περράκης. Ο ίδιος λέει ότι αρκετοί παραγωγοί στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τα έξοδα, δεν όργωσαν και δεν λίπαναν φέτος τις καλλιέργειες τους, πράγμα το οποίο θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στις καλλιέργειες. Επίσης ο κ. Περράκης παρατηρεί ότι λόγω και της ξηρασίας τα δέντρα έχουν ταλαιπωρηθεί. «Με τα ελαιοραβδιστικά μαδάνε τα φύλλα από τα δέντρα. Τα ελαιόδεντρα δεν έχουν το κουράγιο να ανταποκριθούν όπως άλλες χρονιές» περιγράφει ο ίδιος.
patris.gr