Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Δέκα νέες καλλιέργειες που θα σας κάνουν πλούσιους!

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού. 

Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μύρτιλο ή Μπλούμπερι
Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα




Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη λίστα των εναλλακτικών καλλιεργειών που δείχνουν καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Η μέση απόδοσή του φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε ένα στρέμμα μπαίνουν 200 φυτά. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας, ενώ πωλείται και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.

Βασιλικός
Παράδοση με... μεγάλα περιθώρια κέρδους


Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, σε ό,τι αφορά το κάλιο ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη βλαστητική ανάπτυξη γι' αυτό έχει συνέχεια ανάγκη από λιπαντικά (κομπόστα) στοιχεία και υγρασία στο έδαφος. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο, για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα. Συλλέγεται λίγο πριν την ανθοφορία ή ξεραίνεται ολόκληρο σε μέρος δροσερό και αεριζόμενο. 

Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ιπποφαές
Εξασφαλισμένο συμβόλαιο με σίγουρες αποδόσεις





Εισόδημα που φθάνει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη.

Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000?3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Αλόη
Χρυσωρυχείο η καλλιέργεια στην Ελλάδα



Η αλόη θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη τα σημαντικά συστατικά που περιέχουν τα φύλλα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, η καλλιέργεια της αλόης είναι και μία μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού το τζελ αλόης έχει τεράστια ζήτηση, αλλά μικρή εγχώρια παραγωγή. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ως και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Ρόδι
Ο κόκκινος «χρυσός» από την αρχαιότητα



Εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ.

Αρώνια
Καλλιέργεια super food με super προοπτικές
Αρωνια 100gr 0



Ευχάριστες εκπλήξεις κρύβουν ακόμα οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αρώνια, που δεν είναι πολύ γνωστή, έχει κατά κάποιο τρόπο «επισκιαστεί» από άλλες πιο γνωστές καλλιέργειες. Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Δενδρολίβανο
Αρωματίζει, απαλύνει ξεκουράζει και τονώνει... οικονομικά


Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα συνιστά η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Κρανιά
Προσοδοφόρα, αξιοποιώντας τις ορεινές εκτάσεις


Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό. Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Στέβια
Κερδίζει έδαφος στους Ελληνες παραγωγούς



Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η προέλευση του φυτού υποδεικνύει τις οικολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια.

Γκότζι μπέρι
Υψηλά κέρδη και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης



Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργεια του στη χώρα μας.

Το φυλλοβόλο φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ.

parapolitika.gr