Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αμερικανική επίθεση στη Συρία μετά το αγεφύρωτο χάσμα που προέκυψε στη Σύνοδο των G20 μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως φαίνεται η τελική απόφαση του Ομπάμα εξαρτάται απο την απόφαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Αν και είναι μια επίθεση προαναγγελθείσα και αναμενόμενη όλος ο κόσμος της αναμένει με κομμένη την ανάσα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα έχει.
Όπως προκύπτει και από το χάρτη που είχε δημοσιεύσει ο Guardian οι στόχοι έχουν προ καιρού εντοπιστεί κι έχουν να κάνουν με τις υποδομές στρατιωτικές και άλλες του καθεστώτος της Συρίας.
Οι πυραυλικές επιθέσεις θα γίνουν από τα πάνοπλα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Το ερώτημα είναι σ΄ ότι μας αφορά, αν θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα ως ορμητήριο των αμερικανικών μαχητικών.
Έμπειρος πτέραρχος εξήγησε στο Onalert ότι “η Σούδα απέχει απο τους στόχους περίπου 850 μίλια ,απόσταση που δεν είναι μικρή για να επιχειρούν με άνεση τα αεροσκάφη. Με δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν βάσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας είναι μάλλον απίθανο να επιλέξουν ως ορμητήριο τη Σούδα . Αν μάλιστα στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι Βρετανοί ,τότε δεν θα το συζητούσαμε καν αφού το Ακρωτήρι της Κύπρου είναι πολύ εγγύτερα”.
Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η Σουδα έστω και σε ρόλο υποστήριξης της επιχείρησης εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο .
Οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για το χτύπημα στη Συρία, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεντάγωνο να αυξήσει τους στόχους που θα πληγούν στο συριακό έδαφος. Αν και επισήμως ο Μπαράκ Ομπάμα διαψεύδει τα σχέδια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ωστόσο η απόφαση του φαίνεται ότι ήρθε μετά τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ μεταφέρει σε άλλες τοποθεσίες τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις με χημικά.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το βάρος μίας αμερικανικής επίθεσης στη Συρία θα πέσει κυρίως στους πυραύλους «Τόμαχοκ» που θα προέλθουν από τα 4 πολεμικά πλοία τύπου Arleigh Burke που βρίσκονται στις συριακές ακτές. Κάθε πλοίο φέρει σχεδόν 40 πυραύλους «Τόμαχοκ» που μπορούν να εκτοξευθούν από μεγάλη απόσταση και να πλήξουν με ακρίβεια στόχους.
Αρχικά το Πεντάγωνο προγραμμάτιζε η επίθεση να στηριχθεί αποκλειστικά στους πυραύλους αλλά για πρώτη φορά η αμερικανική κυβέρνηση μιλά στο παρασκήνιο για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη.
Τα βομβαρδιστικά θα κουβαλούν περισσότερα πυρομαχικά και θα δίνουν την δυνατότητα στον αμερικανικό στρατό να εξαπολύσει περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις στην περίπτωση που δεν καταστραφούν από την αρχή οι επιλεγμένοι στόχοι. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι επιλογές που εξετάζει το Πεντάγωνο είναι τα βομβαρδιστικά Β-52 που φέρουν πυραύλους κρουζ, τα Β-1s που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αέρος – εδάφους και βρίσκονται στο Κατάρ και τα Β-2 που βρίσκονται στο Μισούρι και είναι εξοπλισμένα με βόμβες που πλοηγούνται μέσω δορυφόρου.
Από την πλευρά της Μόσχας, προειδοποιεί ότι μία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική καταστροφή εάν χτυπηθεί «κατά λάθος ή εξαιτίας σχεδιασμού» ο πυρηνικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό.
Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τον πολεμικό στόλο της στη Μεσόγειο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε χθες ανοιχτά ότι η Μόσχα θα βοηθήσει τη Δαμασκό σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Χθες έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα πλοίο, το πολεμικό «Smetlivy» από τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάμασα θα φύγει από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στο διάστημα 12 με 14 Σεπτεμβρίου.
Την Τρίτη, ο Ομπάμα θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας, ενόψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου.
Οι αντίθετες φωνές σε αμερικανική επέμβαση ήταν πολύ περισσότερες από τις θετικές στην Αγία Πετρούπολη, και παρόλο που Βρετανία, Καναδάς και Τουρκία υποστηρίζουν ανοιχτά τη δράση, μόνο η Γαλλία δεσμεύτηκε για στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο επιχείρησης -και αυτό αφού αποφανθεί το αμερικανικό Κογκρέσο και δοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν έδωσε στίγμα των προθέσεών του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία «κύλησε» σε κλίμα διαίρεσης για το Συριακό.
Σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε λίγο αργότερα πως ο Ομπάμα δεν σκοπεύει να αναλάβει δράση εναντίον της Συρίας χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
onalert.gr/newpost.gr