Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Χωρίς γιατρό το Αεροδρόμιο Χανίων ενάντια στους Διεθνείς Κανόνες- Αλαλούμ για το ποιός ευθύνεται για την πρόσληψη γιατρού


Στις 12:20 περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε από το Αεροδρόμιο Χανίων με χαμηλό οξυγόνο σε ιδιωτική κλινική των Χανίων για να λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Το απλό αυτό περιστατικό στάθηκε αφορμή για να αναδειχτεί  ένα άκρως σοβαρό θέμα των Χανίων, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και κάμποσα χρόνια και αφορά την έλλειψη γιατρού στο Αεροδρόμιο Χανίων.

Ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι προβλέψεις μάλιστα για τις αφίξεις τουριστών στα Χανιά κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση, ο Αερολιμένας, σε αντίθεση με τα όσα οριζουν οι Διεθνείς Συμβάσεις περί υποχρεωτικής παροχής πρώτων βοηθειών, παραμένει χωρίς κάλυψη γιατρού.

Επικοινωνήσαμε με τον Αερολιμενάρχη κ. Στ. Καστρινάκη ο οποίος μας δήλωσε ότι δυστυχώς το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα λύση.

"Στο περιφερειακό ιατρείο του Αεροδρομίου υπάρχει ένας διορισμένος γιατρός ο οποιός ανήκει διοικητικά στο Κέντρο Υγείας Βάμου και εργάζεται 4 μέρες την εβδομάδα τις πρωινές ώρες. Οι Διεθνής Συμβάσεις ορίζουν ρητά ότι θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη γιατρού όλες τις ώρες για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών", ανέφερε ο κ. Καστρινάκης ο οποίος συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΓΕΑ, σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, να καλείται γιατρός της πολεμικής αεροπορίας.

Αυτή η λύση βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα καθώς όπως εξηγεί ο Αερολιμενάρχης, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός μπορεί και δεν είναι απασχολημένος, υπάρχει καθυστέρηση χρόνου μέχρι να μεταβεί από την Πολεμική Μονάδα στο Αεροδρόμιο με συνέπεια να χάνονται τα πρώτα κρίσιμα λεπτά για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού.

Υπάρχει πρόταση από τους τοπικούς ιατρικούς φορείς και από την πλευρά του Αεροδρομίου εξηγεί ο κ. Καστρινάκης, "να μας εγκρίνει ένα κονδύλι η ΥΠΑ ώστε να προσληφθεί γιατρός με σύμβαση έργου, τουλάχιστον για να καλυφθούν οι καλοκαιρινοί μήνες. Ωστόσο δεν υπάρχει εξέλιξη".
Και από εδώ και πέρα αποκαλύπτεται το αλαλούμ μεταξύ των Υπουργείων.

Η ΥΠΑ θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με την παρέμβαση του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Υγείας και για αυτό έχει στείλει σε αυτά σχετικά έγγραφα.

Ο κ. Αερολιμενάρχης τονίζει ότι δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια διαδικασία για το ποιός είναι υπεύθυνος ενώ επισημαίνει ότι η υγεία είναι πρώτη προτεραιότητα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου θυμίζοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή με ένα ατυχές σοβαρό περιστατικό η εικόνα του Αεροδρομίου μπορεί να δυσφημιστεί  με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον τουρισμό.

Συμπληρώνουμε ότι αυτό το αλαλούμ και ολιγωρία που στην ουσία οδηγούν το Αεροδρόμιο στο να "παρανομεί" σε σχέση με τους Διεθνούς Κανόνες για την ασφάλεια των επιβατών των Αεροδρομίων, μπορεί να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε μεγαλεπίβολη τουριστική καμπάνια.


Ελένη Ζουμαδάκη
zoumadaki@flashnews.gr