Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010 ανέρχεται στο 94% κατά μέσο όρο.
Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Φυτική παραγωγή
Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Φυτική παραγωγή
Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Ζωική παραγωγή
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.
Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
| ||||||
| Προϊόντα | Παραγωγή |
Εισαγωγές
|
Εξαγωγές
|
Κατανάλωση
|
Αυτάρκεια (%)
| |
(1)
|
(2)
|
(3)
|
(4=1+2-3)*
|
(5=1:4*100)
| ||
1
| Ελιές βρώσιμες |
107
|
4,94
|
94,56
|
17,38
|
615,48
|
2
| Σταφύλια επιτραπέζια |
121
|
6,18
|
89,64
|
37,54
|
322,32
|
3
| Ακτινίδια |
117
|
4,05
|
72,81
|
48,24
|
242,54
|
4
| Σταφίδα |
43
|
2,18
|
24,67
|
20,51
|
209,65
|
5
| Ρύζι |
240
|
23,33
|
123,20
|
140,13
|
171,27
|
6
| Πορτοκάλια |
900
|
7,4
|
369,65
|
537,75
|
167,36
|
7
| Καρπούζια |
510
|
3,02
|
176,96
|
336,06
|
151,76
|
8
| Ελαιόλαδο |
225
|
4,33
|
80,85
|
148,48
|
151,54
|
9
| Σιτάρι σκληρό |
1.278
|
83,9
|
508,97
|
852,93
|
149,84
|
10
| Φέτα |
102,09
|
0,40
|
32,96
|
69,53
|
146,84
|
11
| Βερίκοκα |
77
|
0,34
|
16,87
|
60,47
|
127,34
|
12
| Αγγούρια |
120
|
1,04
|
24,40
|
96,64
|
124,17
|
13
| Ροδάκινα |
610
|
3,67
|
110,58
|
503,09
|
121,25
|
14
| Τομάτες βιομηχανίας |
700
|
21,62
|
101,64
|
619,98
|
112,91
|
15
| Μήλα |
240
|
18,2
|
42,62
|
215,58
|
111,33
|
16
| Κρασί |
310
|
12,05
|
35,34
|
286,71
|
108,12
|
17
| Γιαούρτι |
95,22
|
19,99
|
26,01
|
89,20
|
106,75
|
18
| Πεπόνια |
120
|
1,33
|
1,98
|
119,35
|
100,54
|
19
| Τομάτες νωπές |
700
|
17,01
|
7,31
|
709,70
|
98,63
|
20
| Γάλα αιγοπρόβειο |
703
|
15,02
|
2,50
|
715,52
|
98,25
|
21
| Κρέας αιγοπρόβειο |
102
|
8,79
|
1,93
|
108,86
|
93,70
|
22
| Μέλι |
13
|
1,95
|
0,87
|
14,08
|
92,33
|
23
| Αυγά |
109
|
10,62
|
0,12
|
119,50
|
91,21
|
24
| Βρώμη |
158
|
17,55
|
0,08
|
175,47
|
90,04
|
25
| Γραβιέρα - Κασέρι |
6,42
|
1,82
|
1,04
|
7,20
|
89,19
|
26
| Πατάτες |
800
|
132,64
|
24,35
|
908,29
|
88,08
|
27
| Αχλάδια |
68
|
17,14
|
7,72
|
77,42
|
87,83
|
28
| Κρέας πουλερικών |
188
|
54,26
|
15,09
|
227,17
|
82,76
|
29
| Αραβόσιτος |
1.542
|
363,88
|
18,42
|
1.887,46
|
81,70
|
30
| Λεμόνια |
45
|
31,66
|
4,96
|
71,70
|
62,76
|
31
| Γάλα αγελαδινό |
674
|
431,00
|
1,00
|
1.104,00
|
61,05
|
32
| Ρεβύθια |
4,94
|
4,54
|
0,09
|
9,39
|
52,57
|
33
| Κριθάρι |
237
|
228,26
|
0,66
|
464,60
|
51,01
|
34
| Ζάχαρη |
155,27
|
303,45
|
137,12
|
321,60
|
48,28
|
35
| Κεφαλοτύρι |
3,42
|
3,90
|
0,23
|
7,09
|
48,22
|
36
| Φακές |
7,45
|
10,87
|
0,29
|
18,03
|
41,32
|
37
| Χοιρινό κρέας |
111,25
|
189,61
|
10,49
|
290,37
|
38,31
|
38
| Φασόλια |
12,34
|
23,82
|
0,70
|
35,46
|
34,79
|
39
| Σιτάρι μαλακό |
351
|
751,41
|
3,40
|
1.099,01
|
31,94
|
40
| Κρέας βόειο |
21
|
139,58
|
2,24
|
158,34
|
13,26
|
| Σύνολο |
11.927,40
|
2.976,75
|
2.174,32
|
12.729,82
|
93,69%
| |
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση
| ||||||
Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
| ||||||