Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τι θα τρώμε μετά την...χρεοκοπία,σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ

Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010 ανέρχεται στο 94% κατά μέσο όρο.

Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica

«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».

Φυτική παραγωγή

Το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.

Ζωική παραγωγή

Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.
Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)
ΠροϊόνταΠαραγωγή
Εισαγωγές
Εξαγωγές
Κατανάλωση
Αυτάρκεια (%)

(1)
(2)
(3)
(4=1+2-3)*
(5=1:4*100)
1
Ελιές βρώσιμες
107
4,94
94,56
17,38
615,48
2
Σταφύλια επιτραπέζια
121
6,18
89,64
37,54
322,32
3
Ακτινίδια
117
4,05
72,81
48,24
242,54
4
Σταφίδα
43
2,18
24,67
20,51
209,65
5
Ρύζι
240
23,33
123,20
140,13
171,27
6
Πορτοκάλια
900
7,4
369,65
537,75
167,36
7
Καρπούζια
510
3,02
176,96
336,06
151,76
8
Ελαιόλαδο
225
4,33
80,85
148,48
151,54
9
Σιτάρι σκληρό
1.278
83,9
508,97
852,93
149,84
10
Φέτα
102,09
0,40
32,96
69,53
146,84
11
Βερίκοκα
77
0,34
16,87
60,47
127,34
12
Αγγούρια
120
1,04
24,40
96,64
124,17
13
Ροδάκινα
610
3,67
110,58
503,09
121,25
14
Τομάτες βιομηχανίας
700
21,62
101,64
619,98
112,91
15
Μήλα
240
18,2
42,62
215,58
111,33
16
Κρασί
310
12,05
35,34
286,71
108,12
17
Γιαούρτι
95,22
19,99
26,01
89,20
106,75
18
Πεπόνια
120
1,33
1,98
119,35
100,54
19
Τομάτες νωπές
700
17,01
7,31
709,70
98,63
20
Γάλα αιγοπρόβειο
703
15,02
2,50
715,52
98,25
21
Κρέας αιγοπρόβειο
102
8,79
1,93
108,86
93,70
22
Μέλι
13
1,95
0,87
14,08
92,33
23
Αυγά
109
10,62
0,12
119,50
91,21
24
Βρώμη
158
17,55
0,08
175,47
90,04
25
Γραβιέρα - Κασέρι
6,42
1,82
1,04
7,20
89,19
26
Πατάτες
800
132,64
24,35
908,29
88,08
27
Αχλάδια
68
17,14
7,72
77,42
87,83
28
Κρέας πουλερικών
188
54,26
15,09
227,17
82,76
29
Αραβόσιτος
1.542
363,88
18,42
1.887,46
81,70
30
Λεμόνια
45
31,66
4,96
71,70
62,76
31
Γάλα αγελαδινό
674
431,00
1,00
1.104,00
61,05
32
Ρεβύθια
4,94
4,54
0,09
9,39
52,57
33
Κριθάρι
237
228,26
0,66
464,60
51,01
34
Ζάχαρη
155,27
303,45
137,12
321,60
48,28
35
Κεφαλοτύρι
3,42
3,90
0,23
7,09
48,22
36
Φακές
7,45
10,87
0,29
18,03
41,32
37
Χοιρινό κρέας
111,25
189,61
10,49
290,37
38,31
38
Φασόλια
12,34
23,82
0,70
35,46
34,79
39
Σιτάρι μαλακό
351
751,41
3,40
1.099,01
31,94
40
Κρέας βόειο
21
139,58
2,24
158,34
13,26

Σύνολο
11.927,40
2.976,75
2.174,32
12.729,82
93,69%
* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ