Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ψάχνουν δήθεν τους βασανιστές της Κατοχής

Κλιμάκιο Γερμανών βρίσκεται από χθες εδώ

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ερωτηματικά ως προς το χρόνο που το Γερμανικό κράτος-σχεδόν 70 χρόνια μετά τις θηριωδίες της Γερμανικής κατοχής-επιδίωξε να συναντήσει για πρώτη φορά επιζήσαντες των εγκλημάτων που συντελέστηκαν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα, προκαλεί η επίσκεψη- δίκην έρευνας-ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται να αποσκοπεί στην άντληση στοιχείων για την ταυτοποίηση Γερμανών «βασανιστών».


Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως κρύβει σκοπιμότητες, οι οποίες δεν αποκλείεται να συνδέονται με την γενικότερη κινητικότητα που καταγράφεται τελευταία σε σχέση με την διεκδίκηση αποζημιώσεων θυμάτων ναζιστικών εγκλημάτων, μετά και την ιστορική μάχη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την οποία αναμένεται απόφαση.

Ως γνωστόν στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης του ατομικού δικαιώματος κάθε συγγενούς «θυμάτων θηριωδίας» ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην Δικαιοσύνη και όχι έμμεση, διεκδικώντας δηλαδή αποζημίωση στο πλαίσιο διακρατικής μεσολάβησης.

Οι πιο συγκρατημένοι πάντως πιστεύουν ότι δύσκολα θα προκύψει ταυτοποίηση κάποιου «Γερμανού βασανιστή» και θεωρούν ότι τελικώς θα τεθεί στο αρχείο. Εκτιμούν ότι γίνεται όλο αυτό ώστε από γερμανικής πλευράς να καταδειχθεί ότι υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για μία ανώτερη δικαστικό και έναν επιθεωρητή ανθρωποκτονιών που υπάγονται στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου που εδρεύει στην Στουκγκάρδη. Πρώτη φορά στην Κρήτη ήρθαν πέρυσι οπότε διενήργησαν έρευνα στα αρχεία στο Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το εντυπωσιακό σε σχέση με την τωρινή τους επίσκεψη στο νησί έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με επιζήσαντες, επιδιώκοντας λεπτομερείς απαντήσεις σε σχέση με τους γερμανούς στρατιώτες που είχαν πρωταγωνιστήσει στα θλιβερά γεγονότα.

Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι περιγράφονται ως μυστικοπαθείς και λακωνικοί, έφθασαν στο Ηράκλειο το βράδυ της περασμένης Κυριακής και αφού ήρθαν σε συνεννόηση με τον πρόξενο της χώρας τους, το πρωί της Δευτέρας κατευθύνθηκαν στο Ρέθυμνο όπου ξεκίνησαν την έρευνα τους με την συνδρομή του ιστορικού, Ιάσονα Χανδρινού, και του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Μανόλη Παντινάκη.

Στο Ρέθυμνο επισκέφθηκαν συνολικά οχτώ χωριά και κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με αρκετούς επιζήσαντες, οι οποίοι τότε ήταν μικρά παιδιά ή έφηβοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Σαχτούρια συναντήθηκαν με δύο ηλικιωμένους, στην Κρύα Βρύση με τρεις. Ακόμα είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με άλλους στο Γερακάρι, στο Καρδάκι, στην Λοχριά, στην Κοξαρέ, στο Άνω Μέρος. Επισκέφθηκαν και τις Βρύσες, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι μέσω των συνομιλιών που είχαν, προσπάθησαν να αντλήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν σε σχέση με την περιγραφή Γερμανών στρατιωτών.

Ζητούσαν να μάθουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα ονόματα τους, έστω τα μικρά-ένα όνομα που αναφέρθηκε ήταν Έλμουτ-αν ήταν ψηλοί, κοντοί, εάν είχαν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τι χρώμα στολές φορούσαν, αν ήταν καλοκαιρινές ή χειμερινές, αν γνώριζαν το τάγμα ή το φυλάκιο τους, ποιοι ηγούνταν και από πού είχαν έρθει.

Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, οι συναντήσεις με τους Κρητικούς διήρκησαν περίπου δύο ώρες και αυτό συνέβη γιατί, όπως αναφέρεται, οι συνομιλητές τους ήταν ξεκάθαροι στις απαντήσεις τους και θυμόντουσαν αρκετά στοιχεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επισκέφθηκαν και τα Ανώγεια-μάλιστα θα επεδίωκαν να συναντηθούν με τον πρώην δήμαρχο, Γ. Κλάδο- ενώ σήμερα επρόκειτο να συναντηθούν με ανθρώπους στο Σκαλάνι και στα Σκούρβουλα.

patris.gr