Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καθησυχαστικός ο Μ. Λέκκας για τον "Ξενοφών" στην Κρήτη

Άλλαξε από χθες το σκηνικό του καιρού καθώς ενισχύθηκαν οι βοριάδες και σταδιακά έπεσε η θερμοκρασία, δύο στοιχεία που φαίνεται να χαρακτηρίζουν το μετεωρολογικό φαινόμενο «Ξενοφών».

 «Ο “Ξενοφών” είναι ένας συνδυασμός υψηλών πιέσεων στις κεντρικές περιοχές της Ευρώπης και χαμηλών πιέσεων στα ανατολικά τμήματα της Μεσογείου. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας
Καθησυχαστικός ως προς την ένταση των φαινομένων εμφανίστηκε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.
Σήμερα λόγω της μεταβολής του καιρού, οι άνεμοι θα είναι αρκετά ενισχυμένοι, όμως η έντασή τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 7 μποφόρ στα βόρεια της Κρήτης και τα 8 με 9 μποφόρ στις νότιες περιοχές του νησιού.
Ως προς τις βροχοπτώσεις, αυτές θα επηρεάσουν κυρίως τις δυτικές περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την ενδοχώρα του Ηρακλείου (ίσως και το βόρειο τμήμα του νομού) και το Οροπέδιο Λασιθίου. Ωστόσο δεν αναμένονται βροχές σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.
Η πρόγνωση για αύριο Πέμπτη και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, αναφέρει ότι  θα υπάρχουν βροχές σε όλη την Κρήτη ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να είναι έντονες. Η ένταση των ανέμων  θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα  μέχρι και αύριο απόγευμα,  ενώ σταδιακά θα εξασθενήσουν 
Αμετάβλητη θα παραμείνει και η  θερμοκρασία 
Στο μεταξύ σε  επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία όλης της Κρήτης  προκειμένου οι υπηρεσίες της να επέμβουν  όπου χρειαστεί. 
Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από τους δήμους για καθαρισμό των  φρεατίων, ωστόσο πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί σε ημέρες που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα. 
Σε αυξημένη επιφυλακή με όλα τα επιχειρησιακά μέσα και το προσωπικό που διαθέτει, βρίσκεται και το λιμεναρχείο Ηρακλείου εξαιτίας των θυελλωδών