Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κλείνει η αυλαία στις γιορτές του Ψηλορείτη

Το έχουμε ξαναπεί με τις γιορτές των αγίων στον Ψηλορείτη. Μοναδικές, πρωτόγνωρες εμπειρίες για όσους ανεβαίνουν το ιερό βουνό.
Οι γιορτές των «οικογειακών» Αγίων στον ορεινό Μυλοπόταμο ξεκινούν συνήθως στις αρχές Ιούλη και τελειώνουν στα μέσα του Σεπτέμβρη. Στα Ανώγεια η μεγάλη κτηνοτροφική οικογένεια των Βρέντζηδων κλείνει την αυλαία και θα γιορτάσει την προστάτιδα της Παναγία, την παραμονή του γενέθλιου της Θεοτόκου  αύριο, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στη θέση Ρουσαλίμνη του Ψηλορείτη. Όσοι πάτε δεν θα χάσετε! Θα σας περιποιηθούν με τον τρόπο που μόνο οι γεννημένοι πάνω στην πέτρα του Ψηλορείτη άνθρωποι ξέρουν να περιποιούνται τους καλεσμένους τους. Που τους κάνουν να νιώθουν βασιλιάδες. Ο εσπερινός γίνεται στις 7 το βράδυ. Να πάτε νωρίτερα.
Αλλά θα απολαύσετε και τη διαδρομή   στη δασωμένη από ασφεντάμους και πρίνους περιοχή . Κρατάτε και κανένα πανωφόρι. Κάνει κρύο στα ψηλά. Και που ξέρετε. Μπορεί να κερδίσετε κανένα από τα «τασιμάρικα». Τα ζώα δηλαδή που οι συγγενείς και οι φίλοι της οικογένειας αφιερώνουν στη χάρη της Παναγίας. Αν σας φέρουν κανένα πιάτο κοκκινιστό μπροστά σας μην το προσπεράσετε. Θα είναι σίγουρα το χοιρινό με τα ρεβύθια που συνήθως το κάνει ο Πάσχας (Γιώργος Βρέντζος) ή ο Γιαγκογιάννης (Γιάννης Βρέντζος) ή και οι δυο μαζί συνεπικουρούμενοι από άλλα μέλη της οικογένειας. Οι κτηνοτρόφοι επειδή διαμένουν πολύ καιρό στο βουνό, έμαθαν και να μαγειρεύουν. Οι πιο πολλοί από αυτούς υποφερτά. Κάποιοι όμως πραγματικά έχουν χτυπήσει ταβάνι!

Αυλαία στις γιορτές του Ψηλορείτη