Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Mπερντ Μπρινκ: Ο Γερμανός που παράγει Κρητική μπύρα!


Μπερντ Μπρινκ, ο Γερμανός που παράγει Κρητική Μπύρα
Η Κρήτη τον βρήκε στη Σκωτία. Εκεί συνάντησε τον έρωτα στο πρόσωπο της Ρεθεμνιώτισας Ευαγγελίας Παπαδάκη που πήγε για διακοπές στη Σκωτία. Ο Γερμανός Μαθηματικός Μπερντ Μπρινκ και λέκτορας του Πανεπιστημίου Stirling της Σκωτίας , αποφάσισε να μείνει στην Κρήτη και να κάνει ότι ξέρουν να κάνουν καλύτερα από όλα οι Γερμανοί: Μπύρα. Κι αφού θα την έφτιαχνε στην Κρήτη, έγινε η πρώτη Κρητική μπύρα
. Ο ίδιος λέει για την απόφαση του :«Όταν ήμουν φοιτητής δούλευα σε εργοστάσιο μπίρας στη Γερμανία. Το 1996, όταν ήρθα στο Ρέθυμνο για διακοπές, σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε άλλος στην Ελλάδα που να φτιάχνει βιολογική μπίρα σαν αυτή που εγώ ήξερα να φτιάχνω ακόμα και στο σπίτι μου. Αποφάσισα, λοιπόν, να γίνω ο πρώτος. Από το 2001 λειτουργώ τη δική μου μικρή επιχείρηση ζυθοποιίας».   
Τότε λοιπόν  άφησε πίσω του το Πανεπιστήμιο Στέρλινγκ της Σκωτίας όπου εργαζόταν, τόλμησε να δοκιμάσει την τύχη του με τη βύνη και τον λυκίσκο, να παρασκευάζει και να σερβίρει σε ελληνικά ποτήρια τη δική του βιολογική μπίρα. «Ερωτεύτηκα και τα παράτησα όλα! Ήρθα εδώ στους Αρμένους, δώδεκα χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου, ψάχνοντας για δουλειά, είχα την ιδέα να ασχοληθώ με την παραγωγή της μπίρας, κάτι που ήξερα καλά, από νεαρός. Έστησα, λοιπόν, την πρώτη αναγνωρισμένη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα, τη “Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία ΑΒΕΕ”, που εδώ και επτά χρόνια παράγει πλέον βιολογική μπίρα- την πρώτη ελληνική-, με την επωνυμία “Βrink΄s Rethymnian”, λέει ο «Ρεθύμνιος» ζυθοποιός. Ξανθιές και μαύρες Η Ρεθυμνιακή μπύρα πωλείται σε όλη την Ελλάδα σε φιάλες των 0,33 λίτρων (ξανθιά και μαύρη), δημιουργείται με βάση τον Γερμανικό νόμο του 1516 «περί καθαρότητας του ζύθου» και έχει το σήμα πιστοποίησης του οργανισμού βιολογικών προϊόντων «ΔΗΩ». Η μπύρα φτιάχνεται από νερό, βύνη (επεξεργασμένο κριθάρι), τον λικίσκο (φυτό) και την μαγιά. Ο τρόπος που γίνεται η Ρεθυμνιακή μπύρα είναι: μπαίνει η βύνη στο μύλο και ανοίγει. Ο καρπός μετά σιγοβράζεται μέσα στο νερό (38 βαθμούς κελσίου), σε μία δεξαμενή, για να φθάσει στους 78 βαθμούς κελσίου. Με την βράση δημιουργείται ένα ένζυμο το οποίο μετατρέπει το άμυλο σε σάκχαρο. Στην συνέχεια το προϊόν μπαίνει στην δεύτερη δεξαμενή όπου το ζυθόγλευκο διαχωρίζεται σε στερεό και υγρό μέρος. Το υγρό μέρος βράζει με τον λικίσκο. Στην συνέχεια περνάει από ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο είναι σε σχήμα πλακοειδές και το ζυθόγλευκο όταν κρυώνει, μέσω των σωλήνων φτάνει στη δεξαμενή ζύμωσης όπου προστίθεται η μαγιά. Η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα της βύνης σε αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακος και βιταμίνες και η αρχική έντονη ζύμωση ολοκληρώνεται σε μία βδομάδα όπου αρχίζει η περίοδος ωρίμανσης. Η ωρίμανση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, η μπύρα δένει και παράγει το διοξείδιο του άνθρακος και αναπτύσσει την γεμάτη γεύση της και τον χαρακτήρα της. Ο Bernd Brink γεννήθηκε το 1969  στο «Arusderg» της Γερμανίας και σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του «Aachen» στα σύνορα με την Ολλανδία και το Βέλγιο. Ως φοιτητής δούλεψε σε μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας ενώ έφτιαχνε μπύρα στο σπίτι του. Στην Σκωτία έκανε το ντοκτορά (doctora) και είναι λέκτορας στο «Stirling» της Σκωτίας. Το 1996 στην Σκωτία γνώρισε την γυναίκα του η οποία ήταν σε διακοπές. Η γυναίκα του αφού είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης αποφάσισαν να ζήσουν στο νησί και το 1998 ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ η πρώτη παραγωγή μπύρας κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2001. ekriktiko.gr - See more at: http://www.kritikamonopatia.gr/?p=14062#sthash.Yxl0aGDv.dpuf